Головна Агрохімія Митниця масово завищує вартість імпортних добрив, – УКАБ

Митниця масово завищує вартість імпортних добрив, – УКАБ

Постачальники мінеральних добрив почали масово звертатися зі скаргами на дії представників Державної митної служби України, представники якої затримують оформлення митних декларацій на імпорт мінеральних добрив й відмовляють у визначенні митної вартості товару за ціною договору (контракту).

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Українського клубу аграрного бізнесу.

В УКАБ зазначили непоодинокі випадки, коли, наприкладу, для карбаміду митниця не погоджує митну декларацію при вартості нижче $745-805/тонна, тоді як імпортери в декларації вказували реальну вартість за основним методом згідно ціною договору (контракту) $600-670/тонна. Відповідно, виникають додаткові витрати на сплату 20% ПДВ та ввізних мит до 6,5% на рівні $26,5/тонна. Аналогічна ситуація і щодо інших видів добрив.

«Ситуація з митним оформленням ускладнюється тим, що ціни на світових ринках на добрива почали нарешті суттєво знижуватися», – зауважили в УКАБ.

Затримка з митним оформленням та завищення вартості добрив суттєво обмежують можливість українських аграріїв придбати необхідні добрива для посіву 2023 року та ускладнюють непросту ситуацію в агросекторі України. Разом з тим, зниження цін на добрива вслід за світовою динамікою та пришвидшення їх постачання дали б змогу аграріям збільшити їх внесення на 30-60% та поліпшити прогноз валового збору сільськогосподарських культур.

Перегляди: 2