Головна Агрохімія Ціни на добрива стрімко падають, але не в Україні

Ціни на добрива стрімко падають, але не в Україні

Світові ціни на добрива знижуються, оскільки сховища переповнені, а пропозиція продовжує збільшуватись в міру падіння цін на газ.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Економічну правду».

За свідченнями аналітиків, різке падіння цін на природний газ призвело до збільшення виробництва сечовини в Європі приблизно до 60-65% від норми з 20-30% минулого року. На Європу припадає всього 5% світового виробництва карбаміду, але це все ще 11,3 млн. тонн продукту, що серйозно впливає на ціни.

Вапняно-аміачна селітра, найбільш важливе азотне добриво, яке використовується німецькими фермерами, зараз коштує всього близько 385 євро за тонну. Ціни на аміачну селітру продовжують швидко знижуватися: російська аміачна селітра минулого тижня впала ще на 10% нижче $250. Ціни на аміак також продовжили тенденцію до зниження, а ціна на Близькому Сході впала майже на $70 за тонну, оскільки попит на аміак в Азії практично відсутній.

Однак при цьому при імпорті добрив в Україну Держмитслужба не погоджує митну декларацію при вартості нижче $745-805/тонна, тоді як імпортери в декларації вказують реальну вартість за основним методом згідно ціною договору – $600-670/тонна.

Відповідно, навіть при завищенні вартості з боку Держмитслужби на $100/тонна виникають додаткові витрати на сплату ПДВ 20% та ввізних мит до 6,5% на рівні $26,5,тонна.  

Наразі на внутрішньому ринку України поточна ціна тонни карбаміду складає 30-34 тис. гривень з ПДВ, що відповідає еквіваленту $680-770, проте все ж спостерігається тенденція до зниження вслід за світовим ринком з корегуванням на вартість доставки в Україну.

Перегляди: 9