Головна Економіка і аграрна політика Виноградарі зможуть отримати гранти на розвиток своїх господарств

Виноградарі зможуть отримати гранти на розвиток своїх господарств

За минулий рік площі виноградників в Україні зменшились на третину від довоєнних, відповідно скоротились і врожаї. Як зупинити падіння та інші проблемні питання виноградарів обговорили під час слухань у Комітеті з питань аграрної та земельної політики ВРУ, передає «ПроАгро Груп».

 «Україна має потужний потенціал для нарощування виробництва вина. Наші вина можуть конкурувати із французькими, італійськими та іспанськими на світових ринках. І наша мета – посприяти розвитку виноградарства та виноробства, аби вивести галузь у ключову в аграрному секторі. Вона забезпечує місцеві бюджети надходженнями, а людей – робочими місцями. Загалом у виноградарсько-виноробній галузі зайнято більше 1 мільйона працівників», – зазначив голова аграрного комітету Олександр Гайду.

Під час обговорення піднімалося питання скасування акцизного податку для виноробів на натуральні вина без додання спирту. Нульова ставка для вин без додання спирту діє і в деяких країнах ЄС. Учасники зустрічі наголосили на важливості спрощення процедури оформлення виноробної продукції на вивіз закордон для участі у конкурсах та розробці нових державних стандартів. Обговорили також можливість створення реєстру виробників винограду та вина, чи кадастру виноградників.

«Для розвитку галузі разом з Мінагрополітики аграрний комітет розробляє проєкт закону про виноград та виноградне вино, який відповідатиме нормам ЄС та враховуватиме рекомендації аграріїв. Також сприяємо грантовій підтримці виноградарів. У 2023 році більше 1 мільярда гривень спрямують на розвиток виноградарства, садівництва, ягідництва та тепличного господарства», – підсумував Олександр Гайду.

Перегляди: 5