Головна Новини Фермери в ЄС готові протестують проти безконтрольних поставок українського зерна

    Фермери в ЄС готові протестують проти безконтрольних поставок українського зерна

    Обєднання сільгоспвиробників низки країн ЄС готові вийти і вже виходять на акції протесту, якщо влада не обмежить ввезення українського зерна, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на численні публікації в ЗМІ.

    Так, фермери в Польщі, які виступають проти імпорту українського зерна, заявили, що можуть зірвати запланований на завтра, 5 квітня, візит президента України Володимира Зеленського, якщо влада не виконає їхні вимоги щодо обмеження експорту українського зерна. Зокрема, об’єднання польських фермерів «Ошукане село» (Oszukana Wieś) раніше уклало з урядом домовленість про виконання 11 вимог, зокрема посилення прикордонного контролю, компенсації та пільгові кредити, але стверджує, що жоден із пунктів так і не було виконано.

    «Значна частина товарів їде далі без перевірки. У найкращому випадку перевіряється кожен другий вагон. Термін «технічна пшениця» був відкинутий, тому що він звучав погано. Його залишили без назви. Ми бачимо, що нічого не змінилося», – стверджує Вєслав Гринь, співорганізатор фермерських протестів.

    Своєю чергою румунські фермери збираються 7 квітня заблокувати митний пункт «Ісакча» на знак протесту проти великого надходження неоподаткованого зерна з України. Акцію збираються підтримати аграрії Болгарії, які протестували з цього приводу минулого тижня.

    Йдеться про те, що румунські фермери, як і болгарські, незадоволені рішеннями, ухваленими Єврокомісією для безподаткового імпорту зерна з України. Румунські сільгоспвиробники стверджують, що не тільки були змушені знизити ціну, але й не змогли продати збіжжя, оскільки вся транспортна логістика була орієнтована на транспортування з України, склади та термінали доставки в чорноморських портах були заблоковані.

    Раніше повідомлялося, що прем’єр-міністри Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Болгарії направили листа до Європейської комісії, в якому зазначили, що канали реекспорту українського зерна не працюють належним чином, через що велика його кількість потрапляє на місцеві ринки.

    Перегляди: 6