Головна Рослинництво Олійні Запаси оливкової олії в Європі знизилися до мінімуму

Запаси оливкової олії в Європі знизилися до мінімуму

Попри певне збільшення виробництва оливкової олії в ЄСі у 2023/24 сільськогосподарському році, Європейська комісія попередила, що інші ключові показники для сектору, як і раніше, залишаються дуже низькими.

Про це пише видання Olive Oil Times, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «УкрАгроКонсалт».

Згідно з останнім короткостроковим прогнозом сільськогосподарського сектора, виробництво оливкової олії в ЄС у порівнянні з 2022/23 роком зросте на 7% і сягне 1 489 000 тонн. Однак доступність оливкової олії – поєднання виробництва, запасів та імпорту за вирахуванням експорту та споживання –залишається низькою: прогнозується п’ятивідсоткове зниження порівняно з попереднім роком та різке зниження на 28% порівняно із середнім показником за п’ять років.

Початкові запаси становили 406 тис. тонн, а кінцеві запаси, як очікується, скоротяться до 365 тис. тонн через поновлення імпорту з боку традиційних торгових партнерів, таких як Туреччина та Туніс, та виробників з Південної півкулі, включаючи Аргентину та Чилі.

«Хоча рівень початкових запасів може здатися прийнятним, це здебільшого пов’язано зі зниженням попиту як в ЄС, так і в усьому світі», – зазначили в Єврокомісії. .

Оскільки за останні два роки ціни на оливкову олію значно зросли, Брюссель повідомив, що багато споживачів перейшли на дешевші харчові олії або скоротили споживання оливкової олії. Очікується, що споживання в ЄС скоротиться до 1 189 тис. тонн, що на 18,6% нижче за середній показник за попередні п’ять років.

Очікується, що в Іспанії, Італії, Португалії та Греції, де оливкова олія є основним продуктом харчування, споживання скоротиться ще сильніше. За оцінками комісії, споживання впаде нижче за 900 тис. тонн, що означає значне зниження на 19,9 % порівняно із середнім показником за останні п’ять років. Споживання оливкової олії на душу населення в Європейському союзі також знизиться у 2023/24 році до 2,6 кілограма, що на 19,2 відсотка менше, ніж у середньому за п’ять років.

Попри  те, що ціни на оливкову олію origin в магазинах знизилися з рекордно високого рівня, досягнутого в середині січня, вони залишаються набагато вищими за середній показник за попередні п’ять років. Як приклад, у звіті наводяться ціни на оливкову олію першого віджиму в Хаені, на базовому ринку Іспанії. Наприкінці березня ціни на оливкову олію першого віджиму були в 2,5-2,7 рази вищими, ніж у середньому за останні п’ять років.

За даними Єврокомісії, зниження пропозиції в поточному році врожаю означає, що в короткостроковій та середньостроковій перспективі ціни залишаться вищими за середній рівень за п’ять років.

Перегляди: 2