Головна Економіка і аграрна політика ДПЗКУ не може платити за китайським кредитом – розраховуватиметься держава

ДПЗКУ не може платити за китайським кредитом – розраховуватиметься держава

Державна продовольчо-зернова корпорація (ДПЗКУ) продовжує зазнавати збитків, тому, швидше за все, державі доведеться виконувати свої зобов’язання як гаранта за китайським кредитом і розраховуватися за нього із бюджету.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Економічну правду».

У грудні 2012 року ДПЗУКУ взяла в китайського «Ексімбанку» $1,5 млрд. кредиту на постачання українського зерна до Піднебесної. Фінансовим гарантом за цією позикою виступив український уряд, тобто всі платники податків.

При цьому корпорація виявилася черговим збитковим держпідприємством, якому довелося допустити дефолт за своїми зобов’язаннями, а тягар обслуговування позики переклали на державний бюджет.

За місяць до вторгнення росіян уряду довелося виплатити китайцям за кредитом $2,5 млрд. Однак минулого року ДПЗКУ домовилася з китайським кредитором про перегляд умов кредитного договору. 21 грудня до нього внесли зміни в частині відтермінування відсоткових платежів на три роки.

Водночас у Міністерстві фінансів повідомили, що ДПЗКУ продовжує працювати у «мінус».  

«Навіть якщо підприємство виконає фінансовий план на 2023 рік, то отримає $197,4 млн. збитків.  При цьому фінансовий план ДПЗКУ на 2023 рік та план заходів з виходу на беззбиткову діяльність відсутні», – констатували у міністерстві.

Тому існує висока ймовірність, що навіть після закінчення пільгового періоду державі, швидше за все, доведеться виконувати свої зобов’язання як гаранта і платити китайцям гроші з бюджету.

Перегляди: 10