Головна Ринок України Експорт/імпорт У квітні експорт агропродукції скоротився усіма видами транспорту

У квітні експорт агропродукції скоротився усіма видами транспорту

Експорт агропродукції у квітні автомобільним транспортом склав 229 тис. тонн проти 483 тис. тонн у березні та пікового значення 676 тис. у листопаді 2022 року. Попит на автомобільну логістику зростає після відновлення транзиту для українського зерна країнами Східної Європи. Спотові ставки дещо укріпилися відносно минулого тижня. 

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію агентства Spike Brokers у Телеграм.

Квітневий експорт залізничним транспортом також скоротився і склав 644 тис. тонн проти 1074 тис. тонн у березні та пікового значення 1150 тис. в грудні 2022 року.

«Спад залізничних перевезень продовжується і може досягти найнижчого показника саме в травні. Торгові компанії та покупці агропродукції працюють щодо налагодження транзитної перевалки зерна на західних кордонах.  З цим є певні складнощі, адже митні норми обмежують розміщення продукції на складі терміном не більше 7 днів. Це буде спричиняти підвищення ефективності обробки вантажу на кордонах. Питання часу, коли залізничне відвантаження в напрямку західних кордонів відновиться. Ставки на залізничне перевезення досить номінальні і готові обговорюватися під конкретні запити», – зазначили в агентстві.    

Загальний експорт водним транспортом агропродукції у квітні склав 4,5 млн. тонн проти найбільшого показника 5,8 млн. тонн у березні за останні 12 місяців. У тому числі через порти Дунаю було проекспортовано у квітні 1,6 млн. тонн проти найбільшого показника у березні 2 млн. тонн. Ставки фрахту річковим транспортом стабілізувалися. 

Перегляди: 5