Перші черешні з’явилися на полицях українських супермаркетів і ринків, але ціни на них шокували покупців – 600, а то й понад 1000 гривень за кілограм.
Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «Главком».
Через те, що на Закарпатті черешня дозріває раніше, аніж на решті території України, там вона наразі найдешевша – її ціна сягає 600 гривень за кілограм. Фрукти привозять з Виноградова.
У Києві, як зазвичай, кілограм черешні коштує дорожче – від 750 до 1200 гривень, повідомляють покупці в соцмережах.
Черешню на сервісі Fruit Time можна придбати за 1106,5 гривень за кілограм. Фрукти привезені з Іспанії, як зазначено на сайті.
Захмарні ціну можна пояснити дефіцитом пропозиції та дорогою закупівлею й логістикою імпортної черешні.
«У разі нестачі вітчизняних фруктів їх можна імпортувати з інших країн. При цьому ціни будуть високими. Але ми матимемо пропозицію пропонувати споживачам», – розповів президент Української плодоовочевої асоціації Тарас Баштанник.
Фахівці зазначають, що через холоди, що затягнулися, урожай черешні буде пізнім. Але якщо погода буде теплою та без дощів, то є шанс на врожай. Доступнішими ціни, на думку експертів, будуть вже через 15-20 днів, і тоді спробувати першу цьогорічну українську черешню зможуть більше споживачів.