Головна Овочівництво Тарілка борщу знову подорожчала 

Тарілка борщу знову подорожчала 

НБУ вважає, що інфляція в Україні сповільнюється не перший місяць, ця тенденція зберігалась і в травні. А ось фахівці з моніторингу цін кажуть, що лише в травні тарілка борщу подорожчала на 57 копійок.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» із посиланням на ZN.UA.

Порція борщу це 500 грам, котрі включають в себе м’ясо, картоплю, капусту, моркву, буряк і так далі. Поточна ціна борщового набору становить 31 грн./порція. При цьому, половина суми припадає на овочі, інша половина — на 100 грам свинини.

З овочами простіше. Хоча без грошей їх не відпускають. Так, станом на кінець травня ціни в торговельних мережах на ріпчасту ріпчасту старого врожаю — 59,9 грн./кг. Морква підросла до 57 грн./кг. Ще одна учасниця «борщового клубу» — білокачанна капуста додала в ціні 83,5%. Тільки за останній тиждень травня капуста зросла ще на 15% до 27 грн./кг в середньому по країні.

Картопля відносно стабільна. Це завдяки тому, що населення активно садить бараболю. Однак молода бульба (імпортна та вітчизняна) пропонується по 50—130 грн. Майже не змінюються ціни лише на буряк — 7-8 грн. за кіло практично скрізь, починаючи з листопада 2022 року.

Перегляди: 3