Головна Тваринництво Молоковиробництво Пропозиція сирого молока на ринку все ще перевищує попит

Пропозиція сирого молока на ринку все ще перевищує попит

У кінці травня пропозиція сирого молока на ринку України все ще перевищувала попит. Відсутність експорту та надлишок молока на складах переробних підприємств значно позначились на ціні сирого молока.

Про це повідомила керівниця проєкту «Гуртовий збут молока» Олена Жупінас, передає «ПроАгро Груп» із посиланням на Milk.Ua.

«Станом на кінець місяця середня ціна на молоко від господарств становила 11,38 грн./кг. Це нижче на 43 коп. порівняно з кінцем квітня і на 60 коп. — порівняно з кінцем березня. Тобто, за останні два місяці ціна на молоко в Україні знизилась у середньому на 5%. Якщо проаналізувати динаміку цін у ЄС, то за період з 1 січня по 1 квітня там сировина подешевшала на 16%. Спостерігається подальше зниження цін на молоко. Це пов’язано з великими залишками молочної продукції в Україні на складах, зменшенням експорту і падінням споживання в середині країн ЄС», – розповіла Олена Жупінас.

Водночас зниження витрат на електроенергію та оплату комунальних рахунків дало змогу споживачам витрачати більше коштів на харчові продукти. Саме тому українські та європейські аналітики очікують, що в другій половині червня і на початку липня ситуація може змінитись і потреба в молоці зросте, відповідно це вплине на відновлення ціни.

Також на вартість молока впливає сезонність виробництва. Наразі 30% молока на переробку надходить від населення, але через кілька тижнів, коли поставки від населення почнуть падати, заводи відчують нестачу і почнуть підіймати закупівельні ціни.

Перегляди: 4