Головна Ринок України Експорт/імпорт «Зерновий коридор» закрився, відпрацювавши 50 тижнів

«Зерновий коридор» закрився, відпрацювавши 50 тижнів

За 50-ий тиждень роботи «зернового коридору» з 10 по 16 липня 2023 року через морські порти Одеської області було експортовано 76,7 тис. тонн агропромислової продукції, що на 50% менше відвантажень даним каналом тиждень тому.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію Українського клубу аграрного бізнесу

Кількість кораблів, що були завантажені за цей період становила лише 2 одиниці, що на 2 судна менше, ніж тиждень тому. Ці судна завантажені, але вони ще не пройшли необхідну інспекцію для продовження руху далі до клієнтів та очікують її.

Протягом 50-го тижня роботи «зернового коридору» експортували лише кукурудзу (80% експорту за цей період) та ріпак (20%). Українська продукція попрямувала в країни ЄС (Нідерланди) та Азії (Ірак).

Всього з початку роботи «зернового коридору» з 1 серпня 2022 року по 16 липня 2023 року вдалося експортувати 32,9 млн. тонн продукції АПК.

«17 липня 2023 року закінчився період домовленостей з росією щодо зернової угоди. І тепер весь світ очікує пролонгацію дії цієї угоди або ж формування інших альтернативних варіантів здійснення Україною експорту морським шляхом, який без створення перешкод російською стороною був найбільш ефективним каналом експорту», – зазначили в УКАБ.

Перегляди: 8