Головна Агрометеорологія На початку вересня в Україні переважала тепла суха погода

На початку вересня в Україні переважала тепла суха погода

У першій декаді вересня в Україні переважала дуже тепла для початку вересня погода, із середніми добовими температурами на 2-3°С вищими за норму, обумовлена, як і у попередній період, впливом потужного антициклону. Про це йдеться у поточному агрометеорологічному звіті Укргідрометцентру, повідомляє «ПроАгро Груп».

В останні дні декади відбулося поступове зниження середньодобових температур до значень, близьких до норми. У кінці декади на Київщині та Черкащині спостерігалися перші заморозки на поверхні ґрунту та на висоті 2 см. Це одні із найбільш ранніх заморозків останніх десятиліть. Проте, переходу до осіннього температурного режиму із середніми добовими температурами повітря нижче +15°С ще не відбулося, метеорологічне літо тривало по всій території.

Майже на всій території країни зберігався дефіцит опадів, лише в окремих районах західних, центральних, східних областей випадали дощі зливового характеру, часом у супроводі гроз та граду.

Станом на кінець декади вологозабезпечення орного шару ґрунту на більшості площ, призначених під посів озимих культур, було недостатнім (11-20 мм) та незадовільним (менше 10 мм). На багатьох площах південних, центральних, Житомирської, Київської, окремих площах східних та Чернігівської областей орний шар ґрунту був зовсім сухий.

Достатнє та оптимальне вологозабезпечення (21-30 мм продуктивної вологи і більше) зберігалося (за рахунок зливових дощів у попередній період) у Закарпатській, Івано-Франківській, Чернівецькій, Волинській, в окремих районах Львівської, Хмельницької, Вінницької, Київської, Чернігівської, Сумської, Полтавської та Харківської областей (мал. 3).

В окремих районах північних, Вінницької та Харківської областей розпочалася сівба озимої пшениці.

Тривала сівба озимого ріпаку. Стан рослин, що зійшли, переважно добрий.

Зерно кукурудзи досягло воскової або повної стиглості, в окремих районах західних, північних та центральних областей рослини збирали на зелений корм. На одній рослині сформувалося 1,5-2,5 качана. Стан рослин переважно добрий.

У гречки тривало достигання та збирання урожаю. Стан незібраних рослин добрий та задовільний.

У сої тривало достигання бобів, місцями у Кіровоградській, Миколаївській та Харківській областях розпочалося її збирання. Маса 1000 зерен становила 118-206 г. Стан незібраних рослин переважно добрий. Місцями на Черкащині відмічалося передчасне пожовтіння листків різних ярусів через засушливі умови.

Тривав набір ваги коренів цукрових буряків. За даними метеостанцій, на 10 вересня середня вага одного кореня склала 490-575 г. Стан буряків добрий.

Насіння соняшнику досягло збиральної стиглості, тривало його збирання. Стан незібраних рослин переважно добрий.

У багаторічних трав тривало відростання після укосів та стравлювання. Висота рослин у кінці декади становила від 6 до 55 см. Стан багаторічних трав переважно добрий.

Перегляди: 5