Головна Ринок України Експорт/імпорт Обсяги аграрного експорту суттєво відстають від минулорічних

Обсяги аграрного експорту суттєво відстають від минулорічних

Обсяги експорту вирощеної аграріями продукції цього маркетингового сезону набагато менші, ніж минулого.

Про це повідомив заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

«На жаль, ми вже відсотків на 30 відстаємо від торішніх темпів постачання збіжжя на експорт. Дотепер вдалося експортувати лише трохи більше 9 млн. тонн агросировини, тоді які торік на цей час показники експорту перевищували 14 млн. тонн», – сказав Марчук.

Він нагадав, що попри труднощі в жовтні вдалося поліпшити показники експорту і продати за кордон приблизно 4,8 млн. тонн зернових та олійних. Завдяки роботі тимчасового морського коридору вперше за останній час відбулося підвищення внутрішніх закупівельних цін на агросировину. Поміж позитивів — і зниження вартості фрахту кораблів, які заходять у річкові порти Дунаю.

Водночас заступник керівника ВАР нагадав про посилення проблем із сухопутними маршрутами: польські перевізники із 6 листопада блокують повноцінний рух вантажів через кордон.

«Тисячі автомобілів стоять у заторах. Це додаткові фінансові втрати. Зараз складно підрахувати, про які суми йдеться, адже діалог щодо врегулювання ситуації триває. Але, за моїми даними, наразі йдеться про запізнення на маршрутах на 4-6 днів», – додав Марчук.

Перегляди: 48