Головна Ринок України Експорт/імпорт В Україні не сплачують податки з половини експортованого зерна

В Україні не сплачують податки з половини експортованого зерна

З половини експортованого з України збіжжя не сплачуються податки, оскільки деякі землі обробляють не за документами.  Для боротьби з «чорним» зерном виникла потреба в окремому законопроєкті, оскільки у цьому випадку митниця і правоохоронні органи не досконалі.

Про це розповів голова комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на USM.

«Фермер взяв це зерно, воно чорне, походження в нього немає, оформив його на фіктивну фірму, завантажив на судно, яке згодом пішло, потім він переписав це зерно на таку ж фіктивну фірму декілька разів за кордоном, гроші в країну не повернулись, жодної копійки податків не сплачено. І такого зерна приблизно половина», — пояснив Данило Гетманцев.

За його словами, механізм законопроєкту полягає у тому, що у кожного зерна має бути історія.

«Тобто експортувати зможе лише платник ПДВ, у платника ПДВ на це зерно має бути вхід ПДВ і так до першого виробника. Весь цей ланцюг має бути з ПДВ. Якщо у тебе немає документа походження цього зерна, тебе не випускають нормою закону», — додав Гетманцев.

Він також розповів, що СБУ пропонує надати тримісячний строк, щоб аграрії змогли, сплативши державі великий відсоток від вартості «чорного» зерна, одноразово його вивести. Наразі триває обговорення.

Перегляди: 58