Головна Економіка і аграрна політика Цьогорічні збитки агросектору сягнуть приблизно $3 млрд. – УКАБ

Цьогорічні збитки агросектору сягнуть приблизно $3 млрд. – УКАБ

За підрахунками асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», цьогорічні збитки сектору за оптимістичними прогнозами сягнуть приблизно $3 млрд..

Про це розповів генеральний директор УКАБ Олег Хоменко, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Укрінформ».

Він зауважив, що у 2021 році майже всі рослинницькі культури були прибутковими. Наприклад, виробництво тонни озимої пшениці приносило виробникам прибуток $81, ріпаку озимого – $325 доларів, ячменю ярого – $45, соняшнику – $322, кукурудзи –$67 та сої – $274 долари.

«У 2023 році всі культури, за винятком сої, – збиткові. Виробництво пшениці збиткове на 36 $/тонна (станом на жовтень цього року), ячменю – 83 $/тонна, кукурудзи – 56 $/тонна, соняшнику – 39 $/тонна. Соя, якщо взяти оцінки станом на жовтень, приносить 15 $/тонна прибутку, а якщо орієнтуватися на наші розрахунки станом на липень, то 93 $/тонна. Соя зберігає прибутковість завдяки переробці та попиту на продукти переробки. На жаль, всі інші культури сьогодні аграрії виробляють собі у збиток», – зазначив Олег Хоменко.

Однак він зауважив, що не всі галузі вітчизняного сільського господарства, за результатами року, будуть збитковими.

«Тваринництво тепер якраз у вигідному становищі. Річ у тім, що зниження вартості зернової групи сприяло здешевленню кормів та збільшенню обсягів їхнього виробництва. У цій ситуації птахівництво, наприклад, виходить на рентабельну собівартість продукції. Загалом весь бізнес, що пов’язаний з виробництвом кормів для тварин, цього року матиме прибуток», – сказав директор УКАБ.

Перегляди: 13