Головна Економіка і аграрна політика Польські фермери відновили блокування пункту пропуску «Медика – Шегині»

Польські фермери відновили блокування пункту пропуску «Медика – Шегині»

Фото «Радіо Свобода»

Фермери з польської організації «Підкарпатське ошукане село» відновили сьогодні блокування польсько-українського кордону в пункті пропуску Медика.

Таке рішення вони ухвалили, тому що не отримали підтвердження від польського уряду, що їхні вимоги будуть виконані, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на «Радіо Свобода».

Учасники акції обіцяють пропускати три вантажних автомобілі на годину. Вантажівки, які перевозять гуманітарну допомогу, небезпечний вантаж або товари, що швидко псуються, пропускатимуть. Легкові автомобілі, автобуси рухаються у звичному режимі.

 «Цей протест до 3 лютого, але може завершитися швидше, якщо польський міністр аграрної політики підпише умову порозуміння, а прем’єр Дональд Туск у Брюсселі порозмовляє з Урсулою фон дер Ляєн і прийдуть до згоди. Пан міністр Сікорський розмовляв з українським міністром МЗС, мали розмову і міністри аграрної політики. Маю надію, що дійдемо до консенсусу і ця проблема буде вирішена», – розповів лідер протестувальників, польський фермер Роман Кондрув.

Фермери розпочали блокування пункту пропуску 23 листопада, а зупинили акцію напередодні Різдва – 24 грудня. Протестувальники вимагають надання субсидії на кукурудзу в розмірі 1000 злотих на гектар, збільшення суми ліквідних кредитів для фермерів, скасування підвищення сільськогосподарського податку.

Міністр з аграрної політики Польщі запевняв протестувальників, що їхні вимоги будуть виконані. Але фермери не отримали письмову декларацію, підписану прем’єр-міністром Дональдом Туском, тож відновили блокування прикордонного переходу у Медиці.

Перегляди: 41