Головна Економіка і аграрна політика Єврокомісія починає бачити проблему українського агроекспорту глибше, – Сєкерський

Єврокомісія починає бачити проблему українського агроекспорту глибше, – Сєкерський

Міністр сільського господарства та розвитку села Чеслав Сєкерський заявив у Сеймі, що Польща прагне до двосторонньої угоди з Україною щодо умов імпорту агропродовольчої продукції. 

Він зауважив, що Єврокомісія погодиться на взаємні домовленості з цього приводу, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на Polskie Radio.

Зазначається, що розроблені правила торгівлі мають набути чинності з червня. Тоді закінчується однорічний період лібералізації торгівлі між ЄС та Україною. Поки що Польща ввела ембарго на імпорт найпоширеніших видів зернових.

Чеслав Сєкерський сказав, що «Європейська комісія обережна, і пропозиції Комісії готуються в новій редакції».

«Під впливом протесту європейських фермерів Євросоюз каже, що треба щось змінювати. Ми хочемо, щоб цей імпорт з України був ліцензований українською стороною, а також певним чином контролювався польською стороною, щоб ми знали, що впливає і в якому масштабі», – додав міністр сільського господарства та сільського розвитку.

Міністр наголосив, що Польща допомагає Україні, але польські аграрії не можуть зазнавати таких великих збитків. За його словами, протест європейських фермерів посилив очікування поляків, зміцнив їх позицію, тож аграрії мають кращі переговори з Єврокомісією, яка починає бачити проблему глибше.

Перегляди: 55