Головна Техно Як працюють вугільні фільтри для води

Як працюють вугільні фільтри для води

Здоров’я людини безпосередньо залежить від якості споживаної води, адже з нею в організм можуть потрапляти різноманітні бактерії, токсини та просто шкідливі речовини. Якісний аналіз рідини з водопроводу або приватної системи постачання здатний показати надмірний вміст заліза, солей важких металів та хлору. 

Яку роль в очистці води виконують вугільні фільтри

Забруднена вода шкодить не тільки людині, але й стану сантехніки та різноманітних приладів. Вирішити проблему допоможуть вугільні фільтри, які мають чудові сорбційні властивості та здатні видаляти розчинені речовини. У будь-якій воді зараз можна виявити солі жорсткості, метали та шкідливі мікроорганізми. Для боротьби з різними домішками необхідно використовувати різноманітні типи фільтрів. Активоване вугілля, яке пройшло спеціальну термічну обробку, здатне всотувати велику кількість забруднень, тому його застосовують у системах зворотного осмосу, промислових фільтрах та на централізованих станціях. Воно здатне до відновлення, хоча обмежену кількість разів.

Які бувають вугільні фільтри

Моделі належать до фільтрів тонкого очищення, адже працюють з найдрібнішими та розчиненими речовинами. Провідні виробники використовують активоване вугілля для фільтрів, адже воно здатне вбивати також мікроорганізми та патогенні бактерії. Його використовують на завершальній стадії, коли основні забрудники вже прибрані. Вугілля здатне працювати з найдрібнішими та розчиненими речовинами, тому буде дуже корисним на приватних будинках і дачах. Виділяють три основні види фільтрів:

  1. Картриджні. Неідеальні для очищення невеликої кількості рідини, адже мають невелику пропускну здатність. Зате вони просто встановлюються та недорого коштують, а також займають мало місця. Міняти картридж необхідно через 4–6 місяців, залежно від якості води.
  2. Колонні. Великі системи, переважно для промислового використання. Найцікавіше, що можна відновлювати фільтраційний матеріал за допомогою зворотної промивки. Для цього воду подають знизу під тиском таким чином, що вона спушує вугілля та вимиває накопичені забруднення. Бруд викидають у каналізацію, а фільтр продовжують використовувати. Замінювати активоване вугілля у ньому необхідно через два роки.
  3. Кабінетні. Повністю автоматичні системи, які переважно використовують в офісах та приватних будинках. Вони різняться за максимальною навантаженістю та періодичністю технічного обслуговування. Цей тип дає максимальний ступінь очищення води, але дорого коштує. Очищають систему в середньому раз на два роки.

Серед головних завдань вугільного фільтра виділяють позбавлення неприродних кольорів та запахів, а також каламутності. Він може видаляти органічні сполуки, хлор та його поєднання, різноманітні бактерії. Його використовують окремо — як самостійну фільтраційну систему, або у складі комплексної очистки.

Перегляди: 5