Головна Рослинництво Олійні Ринок ріпаку демонструє збитковість торгівлі та нестабільність цін

Ринок ріпаку демонструє збитковість торгівлі та нестабільність цін

У серпні Україна експортувала 878 тис. тонн ріпаку. На вересень на експорт законтрактовано 580 тис. тонн, однак трейдери підходять до роботи з ріпаком дуже обережно. Основна причина – збитковість культури для трейдерів у липні та серпні, коли більшість угод закривались у мінус. При цьому фермери на ріпаку заробили.

Як передає «ПроАгро Груп», про це повідомили аналітики сільгоспкооперативу «ПУСК», створеного в рамках ВАР.

Щодо закупівельних цін в Україні, то вони залишаються під тиском нестабільного світового ринку.

«Минулого тижня на біржі Euronext ціни на ріпак коливалися у межах 450-470 євро за тонну. Якщо ми не побачимо зростання до 475-480 євро за тонну найближчими днями, можна очікувати, що ринок повернеться до позначки 450 євро за тонну», – пояснили аналітики.

Це, в свою чергу, може викликати зниження внутрішніх закупівельних цін в Україні.

«Наразі закупівельні ціни коливаються у межах 22,5-23 тис. грн/тонна. Однак, якщо ціна на європейських біржах продовжить падати, закупівельні ціни можуть знизитися до 20-21 тис. грн/тонна», – попередили в кооперативі.

Крім того, ринок ріпаку залишається під впливом очікувань щодо майбутнього сезону.

«Вересень і жовтень, ймовірно, пройдуть у пониженому тренді, але найвищі ціни на ріпак, як правило, фіксуються у січні-березні. Тому тим, хто вирішив не продавати зараз, можливо, доцільно утримувати запаси до зими», – підсумували в «ПУСК».

Перегляди: 3