Головна Агрометеорологія Продуктивність пізніх сільгоспкультур в Україні суттєво знизилась через літню спеку

Продуктивність пізніх сільгоспкультур в Україні суттєво знизилась через літню спеку

Липневі та серпневі хвилі спеки негативно позначилися на продуктивності пізніх сільгоспкультур. Надмірне тепло зокрема призвело до зниження врожайності, адже спостерігалося на репродуктивних стадіях розвитку рослин, які визначають кінцеву врожайність.

Про це йдеться у декадному звіті Укргідрометцентру у декадному звіті, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на GrowHow.

У звіті зазначено, що впродовж останньої літньої декади опадів в Україні фактично не було. Переважав високий середній температурний фон, у найспекотніші дні середні добові температури повітря на 6-10 °C перевищували звичайні показники.

Окрім цього після липневої спеки в серпні на тлі жорсткого дефіциту опадів та високих температур відбулося посилення ґрунтової та атмосферної посухи в південних, центральних та східних областях. Вона поширилася на близько 60-70% площ, у т.ч. і в західні райони.

У багатьох районах на півдні та в центрі (Миколаївська, Херсонська, Дніпропетровська обл.) відбулося зниження вологозапасів метрового шару ґрунту до нульових значень – там посуха триває понад 4-5 декад поспіль.

Експерти пояснили, що причиною таких умов став високий температурний фон упродовж червня-серпня (на 2-3 °C вище норми), тривалі спекотні хвилі — кількість днів з температурою вище +30°C досягла від 30 днів на заході до 77 днів у центрі та півдні, кількість днів з температурою вище +35°C на півдні досягла 15-30 днів, а кількість опадів за цей період не перевищила в основному 30-60% норми, місцями менш як 30%.

Перегляди: 4