Головна Тваринництво Молоковиробництво Вартість сирого молока і молочних продуктів зростає

Вартість сирого молока і молочних продуктів зростає

Серпень для українських виробників молокопродуктів був переповнений різними подіями, здебільшого не дуже приємними. У другій половині місяця знову встановилася спекотна погода, яка не дозволила худобі відновитись після аномальної липневої спеки. Продуктивність корів не збільшилась. Доєднався фактор сезонного зниження виробництва молока. Водночас попит на сировину зріс, що стало причиною подальшого суттєвого збільшення ціни на молоко. Крім цього, в останній тиждень серпня через чергові ворожі обстріли знову загострилася проблема енергопостачання з усім, що із цього випливає.

Про це повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на «ІНФАГРО».

Ринкові зміни кон’юнктури, дефіцит сировини та зростання собівартості через обмеженість енергопостачання стали причиною значного подорожчання і молока, і молочних продуктів.

З початку липня вартість молока зросла на 2 гривні або на 15%. Такі масштаби подорожчання є безпрецедентними для українського ринку сировини. І це ще не межа цінового зростання. У вересні аналітики прогнозують подальше збільшення цін на молоко.

У липні суттєво скоротилось і поголів’я корів, і обсяги виробництва молока. За попередніми оцінками Міністерства агрополітики, станом на 1 серпня 2024 року в присадибному і промисловому секторах Україні утримується 1 255,4 тис. корів, що на 7% менше, ніж рік тому. В сільгосппідприємствах поголів’я корів зменшилось на 2% – до 380 тис. Не кращою буде статистика і за серпень.

З урахуванням високої вартості сировини та впливу інших факторів дорожчають молокопродукти. І якщо ціни на готові молочні продукти зростають повільно, то вартість біржових товарів збільшилась досить швидко і суттєво.

Перегляди: 4