Станом на 15 листопада на Вінниччині на шести заводах загалом виробили 235 тис. т цукру.
Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на УКРЦУКОР.
У середньому півтори тонни цукрових буряків не добирають з гектара у Вінницькій області порівняно з минулорічним показником. У 2018-му копали на круг по 569 ц, нині – 419 ц. Тому й цукру зварили менше. Уже очевидно, що минулорічного показника – 424 тис. т – досягти не вдасться.
Копати буряки залишилося на останніх 500 га (цьогоріч площа посівів буряків становить 44,2 тис. га). Із доставлених на кагатні поля цукроварень 1,6 млн т сировини переробили 1,5 млн т. За підсумками нинішнього виробничого сезону, в регіоні матимуть, у кращому разі, 300 тис. т цукру.
Як прокоментувала заступник керівника департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів Валентина Кирилюк, навесні насіння клали здебільшого в сухий ґрунт. Дощів не дочекалися навіть тоді, коли вже минали оптимальні терміни для посіву. Копати теж почали у незвично пізні для регіону терміни через несприятливі погодні умови.
Ще одна причина – скорочення посівних площ. Буряків посіяли майже на 10 тис. га менше порівняно з 2018 роком.
Два із шести цукрових заводів Вінниччини вже завершили роботу.