Головна Новини Світові ринки Імпорт ріпаку до ЄС збільшиться на 0,9 млн т

Імпорт ріпаку до ЄС збільшиться на 0,9 млн т

У поточному сезоні станом на початок листопада імпорт ріпаку до ЄС порівняно з аналогічним періодом торік зріс на 77% до 2,67 млн т, більша частина з яких має українське походження. Україна з вирощених 3,3 млн т ріпаку може експортувати 2,8 млн т, з яких на початок листопада було відвантажено 2,55 млн т.

Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на graintrade.com.ua.

Через посушливі умови під час сівби озимого ріпаку Євросоюз у поточному сезоні скоротить його виробництво порівняно з попереднім МР на 3 млн т до 17 млн т, що буде мінімумом останніх 13 років. Внаслідок цього, за оцінками USDA, імпорт ріпаку збільшиться на 0,9 млн т до 5,1 млн т.

Поки незрозуміло, де ЄС купуватиме необхідні до початку наступного сезону ще щонайменше 2,4 млн т ріпаку, хоча деякі експерти прогнозують збільшення імпорту навіть до 6 млн т.

З Канади може бути імпортовано 1-1,2 млн т. Проте навіть за низької ціни на канадську канолу на рівні 350 $/т та значного обсягу пропозицій, європейські виробники купуватимуть її обмежено через наявність гмо, оскільки продаж гмо-шроту на території ЄС заборонений.

Австралія через посуху зменшить виробництво ріпаку до 2-2,1 млн т, а експорт – до 1,6 млн т порівнянj з 1,9 млн т в минулому МР.

Попри прогнозований ще на початку сезону дефіцит ріпаку, ціни на нього на Euronext виросли за цей період лише на 5% з 368 до 390 €/т. А завдяки низькому курсу євро ціна в доларах майже відповідає минулорічному рівню.

Перегляди: 1