![](https://proagro.com.ua/__images/7_vegetable/horiz/vegetables_7.jpg)
В Україні набирає обертів сертифікація агропідприємств за міжнародним стандартом GLOBALG.A.P., який регулює якість й безпечність сільськогосподарської продукції, що споживається у свіжому вигляді – овочів і ягід, фруктів тощо.
Про це повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на agrotimes.ua.
На початок січня 2020 року сертифікат GLOBALG.A.P. отримали 36 вітчизняних виробників агропродукції, з яких 22 – компанії, що спеціалізуються на вирощуванні фруктів і ягід, а 10 – культивують овочі.
Як повідомила Ніна Дмитраш, консультант з сертифікації за стандартом GLOBALG.A.P. і член Національної технічної робочої групи GLOBALG.A.P., нині триває переклад документів стандарту українською мовою і його адаптація до норм вітчизняного законодавства. Після опрацювання український текст стандарту буде опублікований у вільному доступі на сайті globalgap.org.
Започаткований 1997 року кількома європейськими мережами супермаркетів стандарт, нині знаний під назвою GLOBALG.A.P., сьогодні застосовується у 135 країнах й охоплює понад 200 тис. агрокомпаній. Його метою є мінімізувати ризики сільськогосподарського виробництва, цього досягають завдяки відстеженню усього циклу вирощування продукції.
GLOBALG.A.P. чітко регламентує поводження з пестицидами, вимагає ретельного обліку використаних матеріально-технічних ресурсів й виконаних робіт, а також дбає про довкілля (раціональне водокористування тощо) й належні умови для персоналу. Загалом стандарт передбачає понад 220 контрольних точок під час виробництва агропродукції.