Законодавчі запобіжники від зловживань на ринку сільськогосподарської землі

    Ні для кого не секрет, що в Україні на протязі тривалого часу функціонує тіньовий ринок сільськогосподарської землі.

    Держава має намір вивести тіньові оборудки з землею і відкрити ринок сільськогосподарської землі. Законодавець перебуває зараз в пошуку ідеальної формули ринку сільськогосподарської землі.

    Законопроектом №2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”, серед іншого передбачається встановлення ряду запобіжників від зловживань на ринку землі, які на думку законодавця встановлять правила гри. Один із запобіжників – обмеження концентрації в площі земельних ділянок, що можуть бути у власності одного стейкхолдера. Другий запобіжник – встановлення до 01 січня 2024 року заборони на набуття права власності на раніше підмораторні сільгоспземлі для іноземців, осіб без громадянства, іноземних юридичних осіб та іноземних держав.

    Чи достатній набір запобіжників для ринку землі? Наскільки вони можуть бути ефективними в українських умовах? Яким чином можна покращити набір запобіжних інструментів для убезпечення від зловживань на ринку землі?

    Про це на IV Аграрній юридичній конференції, яку Група Компаній “ПроАгро Груп” спільно з Громадським об’єднанням “Бізнес-Варта” та Crowe A&A Ukraine проведуть 28 жовтня 2019 року в Києві, розповість адвокат, керуючий партнер, керівник практики земельного та аграрного права юридичної фірми ТОТUM Богдан Яськів.

    Перегляди: 0