Головна Новини Події та анонси Сертифікація зерна все ще залишається обов’язковою: чи є вихід із ситуації, що...

Сертифікація зерна все ще залишається обов’язковою: чи є вихід із ситуації, що склалася?

Європейська Бізнес Асоціація та бізнес-спільнота, що представляє інтереси зернової галузі України, вкрай стурбована останніми діями Державної інспекції сільського господарства України. Незважаючи на постійне декларування політики лібералізації та дерегуляції зернового сектору Міністерством аграрної політики та продовольства України її підвідомчий орган – Державна інспекція сільського господарства України, постійно створює бар’єри у веденні експортної діяльності, що відображається у безпідставних затримках сертифікації лінійних елеваторів.

Попри те, що в 2012 році декількома постановами Кабінету Міністрів України (#932 від 19 вересня 2012 р. “Про внесення змін до пункту 1 Порядку видачі сертифіката якості зерна та продуктів його переробки” та # 692 від 18 липня 2012 р. “Про внесення змін до Порядку видачі сертифіката відповідності послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки”) було спрощено процедуру сертифікації елеваторів та сертифікації якості зерна. Зазначені зміни в регуляторній політиці (зокрема, безстрокова дія сертифікату відповідності послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки, а також скасування вимоги про одержання сертифіката якості зерна та продуктів його переробки при переміщенні даної категорії продукції територією України) були позитивно сприйняті світовою спільнотою, профільними торговими організаціями, а також самими учасниками ринку.

Проте, вже в жовтні 2012 року Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства України, Міністерства соціальної політики України, інших центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується через відповідних міністрів” #5462-VI від 16 жовтня 2012 року скасував безстрокову дію сертифікату відповідності послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки, та відновив вимогу про одержання сертифіката якості зерна та продуктів його переробки при переміщенні даної категорії продукції територією України.

Вищезгадані положення Закону суперечать задекларованій Урядом України політиці дерегуляції, повертаючи ряд дозвільних процедур, над скасуванням яких працювали Міністерство аграрної політики та продовольства України, Держпідприємництво і громадські і профільні організації впродовж 2012 року.

Штучна затримка сертифікації елеваторів призводить до низки логістичних проблем, порушення умов зберігання та переробки зерна, здороження усього логістичного ланцюгу, простоїв транспорту із зерном. Врешті решт, всі ці негаразди мають негативний вплив на ведення бізнесу та призводять до економічних втрат, як експортерів, так і агарних виробників.

Комітет зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації виступає з позицією скасувати вищезгадані норми Закону, зокрема, в частині Закону України “Про зерно та ринок зерна в Україні”, а саме, відновити положення щодо безстрокового характеру сертифікату відповідності послуг із зберігання зерна та продуктів його переробки, а також скасувати положення щодо переміщення зерна та продуктів його переробки територією України за умови отримання сертифіката якості зерна та продуктів його переробки.

Логічним та правомірним довершенням цього є прийняття проекту Закону “Про внесення змін до Закону України “Про зерно та ринок зерна в Україні” (щодо дерегуляції ринку зерна)” #2459 від 5 березня 2013 року, з негайним введенням в дію, що, беззаперечно, створить передумови для ефективного подолання наявного ряду проблем з сертифікацією як елеваторів, так і зерна і продуктів його переробки.

Перегляди: 1