Головна Новини Події та анонси Органический сектор в Украине становится все более популярным

Органический сектор в Украине становится все более популярным

З 04 по 07 червня 2014 р. на території Національного комплексу “Експоцентр України” (ВДНГ) уже вдруге відбулася Спеціалізована виставка-ярмарок органічних продуктів і технологій “ORGANIC-2014”, що проходила в рамках Міжнародної виставки “АГРО-2014”. Організаторами виставки виступили Федерація органічного руху України і Міністерство аграрної політики та продовольства України, за підтримки Швейцарської конфедерації, Інституту FiBL та Проекту USAID Агроінвест.

У виставці прийняли участь понад 20 органічних виробників з Київської, Закарпатської, Житомирської, Львівської, Полтавської, Волинської, Одеської, Івано-Франківської, Донецької обл.

Більше 5 тисяч як давніх прихильників органічних продуктів, так і тих, хто вперше про них дізнався, познайомились з досягненнями експонентів виставки.

Зокрема, на стенді товариства «Organic Milk» з Житомирщини відвідувачів вперше запрошували скуштувати такий великий вибір українських сертифікованих органічних молочних продуктів, включаючи молоко, сметану, масло, кефір, ряжанку, сир та ін. Тут же своїми органічними зерновими та бобовими заслужено похвалялось ПП «Галекс-Агро».

На стенді ТОВ «Угочанський Смак» із Закарпаття можна було скуштувавши, придбати широкий вибір сертифікованих органічних ковбас, паштетів, сала, сардельок, інших м’ясних виробів, тут же в казані готували неповторний легендарний угорський боб-гуляш, аромат якого було чутно за сотню метрів! Згадані продукти під торговою маркою Пан Еко виробляються на Закарпатті з органічного м’яса місцево вирощених на вільному вигулі свиней породи Мангалиця, биків та телят сірої угорської м’ясної породи, баранини румунської м’ясної породи. Виготовлені за старовинними місцевими та найкращими західноєвропейськими рецептами, з використанням згаданого унікального м’яса, ці продукти були варті найпильнішої уваги, що підтверджували численні покупці. 

При бажанні, у київських супермаркетах і низці спеціалізованих магазинів зараз можна вже знайти доволі багато органічних круп: різноманітних торгових марок, різної розфасовки, дизайн упаковки цієї продукції теж радує зір. Однак, при всій широті вибору, споживачі все частіше віддають перевагу сертифікованим органічним крупам, борошну та пластівцям, які виробляються на Полтавщині фірмою “Діамант Лтд”, яка вперше була представлена на цій виставці.  

Крім того, Полтавський край, як завжди, був гідно представлений очолюваним Героєм України Семеном Антонцем член Федерації органічного руху України – ПП “Агроекологія”, на стенді якого можна було придбати за цінами безпосереднього виробника сертифіковані органічні крупи та борошно.

Представники фермерського господарства «Тізеш» пригощали та продавали за ціною виробника широкий спектр сертифікованих органічних продуктів від торгової марки Пан Еко. Це – більше десяти видів повидла, різноманітні ягідні сиропи, а ще мариновані гриби із Закарпаття (білі та лисички); улюблені багатьма, приготовані за традиційними рецептами напої, величезний вибір справжніх органічних соків.

До речі, на початку червня, за результатами останнього Міжнародного дегустаційного конкурсу “BEST DRINK”, сертифікований органічний томатний сік «Пан Еко» отримав Гран-Прі.

Активну участь у роботі ORGANIC-2014 приймало ТОВ «Старий Порицьк» з Волині, пропонуючи унікальну гречану крупу, борошно власного виробництва, а також свіже молоко.

На виставці закарпатська сім’я пасічників Дусин під брендом «Пан Еко» пропонувала сертифікований органічний оздоровлюючий мед: не лише травневий, але й акацієвий, липовий, гречаний, із золотарника та інші.

Крім того, Organic Coffee Shop з Києва традиційно притягував увагу справжніх кавоманів запашною свіжо-звареною кавою та какао;

ОСГ Шубрат з Київщини, ТОВ «Чистий продукт-С» з Донеччини та ФОП Трегубов презентували свої смачні, соковиті досягнення у вирощуванні органічної полуниці та інших ягід;

ТОВ «ГАЛС ЛТД» пропонував як органічний березовий сік з Буковини, так і низку напоїв, вироблених на його основі.

ТМ «Хлібіо» не лише представляла різновиди свого органічного хліба, але ще й спільно з ТМ «Пан Еко» пригощала спеціально приготованими до виставки пиріжками з начинкою з лекварів: брусничного та чорничного.

ТОВ «Полісся-Інвест» з Житомирщини дивувало споживачів органічно вирощеним м’ясом качок, гусей, індиків та цесарок;

ФГ Костіва з Львівщини пропонувало придбати свої органічні овочі та вироблені з органічного зерна крупи та борошно.

ТОВ «Імекс Трейд» з Києва презентував на виставці імпортовані з Грузії та Італії органічні продукти, в т.ч. макарони, соки, напої та соуси;

ПАТ «Львівський обласний виробничий рибний комбінат» пропонував для сільгоспвиробників та власників присадибних ділянок свої добрива, сертифіковані, як такі, що придатні для органічного виробництва.

У рамках згаданої виставки також успішно презентували свої досягнення 10 виробників, об’єднаних брендом «Смак Українських Карпат».

Роботу Спеціалізованої виставки-ярмарку “ORGANIC-2014”, як повідомляє ORGANIC UA, високо оцінили Міністр аграрної політики та продовольства України І.О.Швайка, Голова Державної інспекції сільського господарства України М.С.Поєдинок, Віце-Президент НААН України Я.М.Гадзало, Голова Житомирської ОДА С.В.Кізін, багато інших киян і гостей столиці та Міжнародної виставки “АГРО-2014”.

У рамках згаданої виставки 05 червня відбувся Круглий стіл на тему “Продовольча безпека та безпека продовольства – органічний вектор”. Захід, що зібрав понад 100 учасників, був організований Федерацією органічного руху України спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України, за підтримки
Швейцарської конфедерації, Інституту FiBL та Проекту USAID Агроінвест.

Наступне масове публічне зібрання вітчизняних органічних виробників заплановано на 13 вересня 2014 р., коли, в рамках чергового Органічного Тижня в Україні, на Контрактовій площу у Києві відбуватиметься Шостий Всеукраїнський Ярмарок органічних продуктів. 

Перегляди: 1