Головна Новини Новини компаній Фітоекспертиза для забезпечення високої врожайності озимих культур

Фітоекспертиза для забезпечення високої врожайності озимих культур

Врожайність нерозривно пов’язана із якістю насіннєвого матеріалу. Тому при підготовці до посівної аграрії дуже ретельно підходять до вибору сортів та гібридів насіння різних культур. А щоб убезпечити майбутні сходи від усіх потенційних загроз, вдаються до протруювання насіння комплексом спеціальних препаратів.

Для обрання оптимальних протруйників фахівці “Інституту здоров’я рослин” рекомендують перед висівом обов’язково перевірити насіннєвий матеріал на зараженість патогенами – тим паче, що з цією проблемою в умовах сезону – 2019 їм доводилося стикатися доволі часто.

Аналізуючи результати останніх досліджень насіннєвого матеріалу, можна відзначити великий відсоток зараження насіння альтернаріозом, фузаріозом, кладоспоріозом; також часто зустрічалися випадки зараження насіння пліснявою, бактеріозом та сажкою, – відзначає керівник агробіологічної лабораторії Інституту Володимир Конограй. – Якщо скористатися посівним матеріалом із таким “діагнозом”, на щедрий врожай сподіватися не варто: адже збудники цих хвороб в майбутньому негативно вплинуть на схожість та енергію проростання. І рослини, що виростуть із зараженого насіння, будуть доволі ослабленими“.

Однак, зараженість посівного матеріалу – ще не вирок врожаєві, заспокоює вчений: проведена напередодні посівної фітоекспертиза вкаже на “вади” насіння і допоможе обрати оптимальний препарат, здатний їх ліквідувати.

Для дослідження насіннєвого матеріалу в Інституті використовують кліматичні камери, в яких методом вологих камер або на поживних середовищах проводять стимуляцію росту патогена. Потім за допомогою мікроскопічних досліджень грибкові хвороби ідентифікують.

Якщо в ході дослідження виявлено зараженість посівного матеріалу, Володимир радить звернути увагу на багатокомпонентні фунгіцидні протруйники Ультрасил Дуо (тебуконазол, 60 г/л + імазаліл, 100 г/л), Рестлер Тріо (прохлораз, 60 г/л + флудоксоніл, 15 г/л + ципроконазол, 6,0 г/л) та Рекорд (карбоксин, 170 г/л + тирам, 170 г/л): завдяки різним механізмам дії діючих речовин вони ефективно контролюють широкий спектр захворювань і забезпечують тривалий захист. Крім того, наголошує він, не варто нехтувати агротехнічними прийомами для зменшення розвитку хвороб у подальшому.

Перегляди: 0