Головна Рослинництво Зернові Контроль комплексу бур’янів у посівах кукурудзи

Контроль комплексу бур’янів у посівах кукурудзи

Гідротермічні умови, що наразі склалися в усіх областях України, сприяють не лише росту культурних рослин, а й швидкому росту бур’янової рослинності. Так, наразі в посівах кукурудзи відзначається поява таких шкодочинних видів, як пирій повзучий, мишій, просо куряче, лобода біла, щириця, амброзія, гірчак, падалиця соняшника та інших, які використовують призначені культурі елементи живлення, вологу, світло та простір. Тож щоб забезпечити молодим рослинам кукурудзи безконкурентний простір для росту та розвитку і уникнути втрат майбутньої врожайності, фахівці компанії UKRAVIT рекомендують відповідально підійти до вибору страхових гербіцидів.

«Кукурудза культура із досить тривалим гербокритичним періодом, упродовж якого вона не здатна повноцінно конкурувати з бур’яновою рослинністю за життєво важливі ресурси; крім того, її міжряддя змикаються досить пізно, що створює бур’янам сприятливі умови для росту та розвитку, – зазначає керівник агрономічного департаменту UKRAVIT Олександр Мигловець. – Тож навіть якщо ви застосували ефективну ґрунтову схему, певні фактори, як то недостатнє зволоження ґрунту, нерівномірний його обробіток чи велика кількість рослинних решток у полі, можуть вплинути на ефективність її дії. Крім того, бур’яни можуть з’являтися в посівах упродовж тривалого періоду, коли у ґрунтових гербіцидів закінчився період захисної дії. Тому застосування високоефективних страхових гербіцидів є неодмінним елементом технології вирощування цієї культури та умовою реалізації генетичного потенціалу врожайності».

Для знищення однорічних та багаторічних злакових і дводольних видів бур’янів у посівах кукурудзи Олександр рекомендує застосовувати високоефективний післясходовий гербіцид Міладар Дуо (мезотріон, 100 г/л + нікосульфурон, 45 г/л). Мезотріон у його складі блокує дію рослинних ферментів, які беруть участь у синтезі каротиноїдів; каротиноїди розширюють спектр поглинання хлорофілу до інфрачервоного, тому бур’яни припиняють фотосинтез, втрачають зелений колір і гинуть. А нікосульфурон припиняє поділ клітин шляхом блокування процесів, які відповідають за біосинтез основних амінокислот. Поєднання цих двох діючих речовин дає можливість знищувати широкий спектр однорічних дводольних і злакових видів бур’янів, у тому числі й стійких до гербіцидів групи 2,4-Д, сульфонілсечовин, триазинів та інші. Крім того, препарат є рішенням № 1 для контролю злісного бур’яна – ваточника сирійського. А за рахунок ґрунтової дії мезотріону він проявляє пролонговану ґрунтову активність і стримує наступні хвилі сходів дводольних бур’янів.

Великою перевагою препарату є широке «технологічне вікно» його застосування – від 3 до 8 (10) листків кукурудзи, що дозволяє ефективно знищувати бур’яни навіть на пізніх фазах росту культури. Важливо й те, що Міладар Дуо є надзвичайно толерантним до культури і не проявляє фітотоксичності по відношенню до рослин кукурудзи. Для досягнення максимальної ефективності дії гербіциду необхідно обов’язково застосовувати його із ПАР Тандем (0,15%).

Перегляди: 0