Головна Новини Підвищення продуктивності жуйних тварин з мелясними блоками ТМ Баланс Оптима

Підвищення продуктивності жуйних тварин з мелясними блоками ТМ Баланс Оптима

Жуйні тварини займають особливе місце, оскільки можуть перетворювати малопоживні корми у висококалорійні та корисні продукти харчування: молоко і м’ясо. Їх продуктивність цілковито залежить від стану та взаємодії компонентів системи травлення. Основне місце в цій системі займає рубець із бактеріями, а допомагають фізіологічні пристосування: румінація, відригування та жуйка. Ці механізми дозволяють подрібнити та змочити слиною кормову сировину. Антисептичні речовини, що містяться у слині, сприяють очищенню ротової порожнини від патогенних бактерій. Інтенсивне виділення слини виконує буферну функцію в середовищі рубця і дозволяє збільшити засвоєння поживних речовин з кормів на 15-20%. Слина містить життєвоважливі мінеральні речовини, забезпечує формування кормових болюсів, сприяє вільному переміщенню кормових частинок в травній системі, нейтралізує надлишкову кількість кислот в рубці та гальмує піноутворення. Швидкість слиновиділення коливається від 60 мл/хв у період спокою до 150 мл/хв під час жуйки, а на інтенсивність травлення впливають склад кормів, їх фізичний стан та вид бактерій, які домінують в рубці.

Рубець має об’єм до 300 л, що дозволяє споживати значну кількість корму, багату на клітковину. Внутрішнє середовище сприятливе для росту мікроорганізмів:

  • рН знаходиться в межах від 5,5 до 7,0;
  • температура коливається від 39 до 40 С°;
  • кисень, який токсичний для бактерій – майже відсутній.

Рубцеве мікробно-ферментативне травлення дозволяє отримувати енергію зі складних вуглеводів волокнистих структур рослин, компенсувати дефіцит білка й використовувати небілковий азот для утворення мікробного протеїну, синтезувати власні вітаміни групи В і К та нейтралізувати деякі токсичні речовини.

За рахунок ферментативних процесів у рубці перетравлюється 50-70% сирої клітковини, чим задовольняється до 80% потреби жуйних в енергії і 30-50% білку. Склад мікрофлори варіює в широких межах: в 1 мл рубцевої рідини кількість інфузорій становить від 200 тис. до 2 млн, а бактерій – від 100 млн. до 10 млрд. Існує тісний зв’язок між хімічним складом і поживністю кормового субстрату, чисельністю мікроорганізмів рубця і продуктивністю тварин. Технологи зазначають, що годують не тварин, а рубцеву мікрофлору, тому слід виконувати її вимоги: а для цього раціон необхідно змінювати поступово, щоб вистачило часу для адаптації мікроорганізмів до інших умов. Нажаль у господарствах використання грубих кормів часто обмежене, а для підвищення продуктивності тваринам задають велику кількість концентрованих кормів. Подібний раціон призводить до зниження румінації, жуйки, слиновиділення, а в рубці починають домінувати бактерії, що продукують молочну кислоту, викликаючи ацидоз.

Лузунці у годівлі жуйних: для чого потрібні і що дають технологу?

Одним із способів корекції раціону, підтримки рубцевої мікрофлори, стимуляції слиновиділення та споживання сухої речовини корму є використання додаткових кормових засобів у формі лизунців. Лизання інтенсифікує слиновиділення, а чим більше слини, тим смачніші корми для жуйних тварин, тому вони більше їх споживають.

Врахувавши фізіологічні особливості жуйних тварин, фахівці компанії Inter Edinstvo holding створили серію додаткового корму у формі мелясних блоків ТМ Баланс Оптима.

Заливні лизунці:

  • відразу готові до використання, не потребують дозування;
  • підходять до будь-якої технології утримання;
  • завдяки зручній упаковці не розсипаються і не забруднюються тваринами;
  • стимулюють слиновиділення, профілактують ацидоз;
  • підвищують перетравлювання кормів, забезпечують ріст показників молочної і м’ясної продуктивності.

Лизунці корисні та ефективні, оскільки, крім меляси, містять необхідні біологічно-активні добавки, що підвищують надій, прирости та профілактують захворювання. Серія продуктів Баланс Оптима включає три лінійки: цільові, поживні та профілактичні.

Цільові мелясні премікс-лизунці Баланс Оптима CowLact, CowDry, BeefGrow, Breaders  та Sheeps&Goats враховують видові, вікові, фізіологічні потреби тварин різного напряму продуктивності. Лизунці CowLact, що містять суміш легкодоступних вуглеводів, вітамінів та мікроелементів призначені до використання тваринам у період молочної продуктивності. Вільний доступ для щоденного споживання дозволяє доповнити раціон тварин есенціальними речовинами та легкодоступною енергією, які необхідні для досягнення планової продуктивності.

З метою підтримки організму тільних корів, забезпечення організму плода важливими речовинами та профілактики післяотельних патологій у корів рекомендовано використовувати мелясні блоки Баланс Оптима CowDry. Спеціальна формула містить кальцій, фосфор, натрій, магній, цукри і доповнює денний раціон тварин у вітамінах (A, D, E, B12, Н2) та мікроелементах (Zn, Mn, Cu, Se, I, Co).

Використання мелясних блоків Баланс Оптима BeefGrow, що включають хлорид натрію, карбонат кальцію, ретинол, холекальциферол, токоферол, рибофлавін, піридоксин, ціанокобаламін, нікотинову кислоту, цинк, марганець, мідь, селен, йод і кобальт, дозволяє підвищити імунологічну резистентність молодняку та підвищити щоденні прирости у тварин на відгодівлі, а ментол профілактує розвиток респіраторних хвороб у стаді.

Спеціально розроблений рецепт лизунців Баланс Оптима Breaders запобігає дефіциту вітамінів та мікроелементів у тварин племінного напряму і містить В-каротин, що необхідний в період репродуктивної активності.

Особливості вітаміно-мінеральної потреби дрібної рогатої худоби враховано в рецептах лизунців Баланс Оптима Sheeps&Goats, оскільки вівці чутливі до надлишкової кількості міді в раціоні. Комбінація поживних та есенціальних речовин стимулює імунітет, підтримує здоров’я тварин та інтенсифікує обмінні процеси, що підвищує продуктивність.

Склад поживних лизунців Баланс Оптима включає додаткові джерела енергії, протеїну вітамінів чи мінеральних речовин: EnergyMax – жир, Energy Protein – сечовину, EnergySalt – кухонну сіль, Energy VitaMin – вітаміни А, D, E, джерела натрію та магнію. Зазначена лінійка сприяє підвищенню апетиту, слиновиділенню, інтенсифікації споживання сухої речовини та доповнює денний раціон необхідними поживними речовинами.

Серія профілактичних лизунців Баланс Оптима включає мелясні блоки GainGuard, RumenGuard та FertilGuard. До складу GainGuard окрім вуглеводів, вітамінів, макро-та мікроелементів, що необхідні для росту та розвитку, входить натрію монензин, що проявляє кокцидіостатичну дію, пригнічує метанутворюючі й патогенні бактерії в рубці та діє у якості стимулятора росту. Лизунці RumenGuard містять спеціальні речовини, що пригнічують піноутворення в рубці, запобігаючи тимпанії, тому рекомендовані для тварин при споживанні великої кількості соковитих кормів. Склад лизунця FertilGuard – доповнений В-каротином, хелатними формами цинку, міді та марганцю, що посилюють фертильність тварин та підвищують індекс осіменіння по стаду в господарстві.

Перевага продукції компанії Inter Edinstvo holding – власне виробництво. Це дозволяє враховувати побажання клієнта: використовувати необхідні активні інгредієнти, враховувати особливості кормової бази, спосіб утримання, потребу тварин, планову продуктивність та розливати у ємкості різного об’єму. Технологічне обладнання дозволяє виготовляти лизунці у вигляді блоків, забезпечуючи доступне, зручне та ефективне використання у господарствах різної форми власності незалежно від кількості поголів’я.

Перегляди: 8