Головна Новини Світові ринки Індекс цін ФАО на молоко зріс, тоді як на м’ясо – незначно...

Індекс цін ФАО на молоко зріс, тоді як на м’ясо – незначно знизився

Середнє значення Індексу цін на молочну продукцію ФАО у листопаді склало 114,2 пункту, що на 2,5 пункту (2,2%) вище за жовтневий показник. Таким чином, зростання цього індексу триває другий місяць поспіль, але все ж таки його значення виявилося на 23,2 пункту (16,9%) нижче, ніж у відповідний період минулого року. Про це йдеться в опублікованій доповіді ФАО, передає «ПроАгро Груп».

У листопаді було зафіксовано зростання світових котирувань вершкового масла та знежиреного сухого молока, що пов’язано з високим імпортним попитом з боку країн Північно-Східної Азії, обмеженістю запасів та збільшенням внутрішнього попиту напередодні зимових свят у Західній Європі.

Ці ж чинники вплинули і на підвищення цін на незбиране сухе молоко, проте стримуючим фактором, що перешкодив їх значному зростанню цього місяця, стали втомлений імпортний попит з боку країн Азії, а також впевнені темпи виробництва в Океанії. Підвищенню світових цін на молочну продукцію також сприяло ослаблення долара США щодо євро. Світові ціни на сир, навпаки, продовжили знижуватися на тлі значних обсягів експортної пропозиції, особливо сиру чеддер, навіть попри сезонне скорочення постачання молока в Західній Європі.

Середнє значення Індексу цін на м’ясо ФАО у листопаді склало 111,8 пункту, що незначно (0,4%) нижче за показник жовтня і відображає невелике зниження цін на м’ясо птиці, свинину та яловичину. На поточному рівні значення цього індексу виявилося на 2,8 пункту (2,4%) нижче за рівень відповідного періоду минулого року.

Незважаючи на спричинені спалахами пташиного грипу перебої у виробництві у багатьох країнах-виробниках, у листопаді було зафіксовано зниження світових цін на м’ясо птиці, що зумовлено зростанням поставок, переважно з Бразилії. Ціни на свинину знизилися під впливом млявого імпортного попиту з боку азійських країн і значних обсягів експортної пропозиції з боку деяких постачальників попри різке збільшення обсягів внутрішніх продажів у Європі напередодні зимових свят. Наявність значних експортних запасів у Бразилії та Океанії спровокувало зниження світових цін на яловичину. Ціни на баранину, навпаки, дещо зросли, що було зумовлено коливаннями валютних курсів.

Перегляди: 28