Головна Рослинництво Зернові У 2023 році значення Індексу продовольчих цін ФАО значно знизилося

У 2023 році значення Індексу продовольчих цін ФАО значно знизилося

У грудні 2023 року значення  Індексу продовольчих цін ФАО склало 118,5 пункту, що на 1,8 пункту (1,5%) нижче за його листопадовий рівень: зростання індексів цін на молочну продукцію та зернові було з лишком компенсовано зниженням індексів цін на цукор, рослинні олії та м’ясо. Таким чином значення ІПЦФ виявилося на 13,3 пункту (10,1%) нижче за відповідний рівень попереднього року.

За підсумками 2023 року загалом значення ІПЦФ становило 124 пункти, що на 19,7 пункту (13,7%) нижче за середній показник за 2022 рік, передає «ПроАгро Груп» з посиланням на звіт Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН.

Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО у грудні склало 122,8 пункту, що на 1,8 пункту (1,5%) вище за його листопадовий рівень, але все ще на 24,4 пункту (16,6%) нижче відповідного значення, зафіксованого у грудні 2022 року. Під впливом викликаних погодними явищами збоїв у логістичних системах низки основних країн-експортерів та напруженості в Чорноморському регіоні на тлі активного попиту у грудні було зафіксовано зростання експортних цін на пшеницю, що знижувалися протягом чотирьох місяців поспіль. У грудні було також відзначено зростання світових цін на кукурудзу через побоювання, пов’язані з посівом другого врожаю в Бразилії, та затримку постачання з України у зв’язку з логістичними проблемами. Щодо інших фуражних зернових, то світові ціни на ячмінь також зросли, тоді як ціни на сорго дещо знизилися. У грудні значення Індексу цін ФАО на всі види рису зросло на 1,6 відсотка, порівняно з його листопадовим рівнем.

За підсумками 2023 року в цілому значення Індексу цін на зернові ФАО склало 130,9 пункту, що на 23,8 пункту (15,4%) нижче за рекордно високий середньорічний показник 2022 року: така понижувальна тенденція пояснюється тим, що пропозиція на міжнародних ринках зберігалася на достатньому рівні.

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у грудні склало 122,4 пункту, знизившись на 1,7 пункту (1,4%) порівняно з минулим місяцем після короткострокового підвищення у листопаді. Зафіксоване незважаючи на сезонне скорочення виробництва в ключових країнах-виробниках зниження значення цього індексу відображає зниження світових цін на пальмову, соєву, рапсову та соняшникову олії на тлі зменшення обсягів закупівель провідними імпортерами. Міжнародні ціни на соєву олію знизилися більш ніж на 3% порівняно з листопадовим рівнем, що зумовлено послабленням попиту з боку виробників біодизельного палива, а також покращенням погодних умов у деяких зонах основних регіонів виробництва у Бразилії. Внаслідок млявого глобального імпортного попиту світові ціни на ріпакову та соняшникову олії знизилися.

За підсумками 2023 року загалом на тлі підвищення пропозиції на світовому рівні значення Індексу цін на олії ФАО становило 126,3 пункту, що значно нижче (на 61,5 пункту, або 32,7%) показника 2022 року і є найбільшим низьким за останні три роки рівнем.

Перегляди: 14