Головна Новини Світові ринки У листопаді середній індекс цін ФАО на зерно знизився, тоді як на...

У листопаді середній індекс цін ФАО на зерно знизився, тоді як на олії – виріс

У листопаді 2023 року середнє значення Індексу продовольчих цін ФАО не змінилося порівняно з переглянутим жовтневим рівнем і склало 120,4 пункту: зростання індексів цін на олії, молочну продукцію та цукор було компенсовано зниженням індексів цін на зернові та м’ясо . Таким чином значення індексу виявилося на 14,4 пункту (10,7%) нижче за відповідний рівень минулого року. Про це йдеться в опублікованій доповіді ФАО, передає «ПроАгро Груп».

Середнє значення Індексу цін на зернові ФАО за минулий місяць склало 121 пункт, що на 3,7 пункту (3%) нижче за жовтневий рівень і на цілих 29,1 пункту (19,4%) нижче за рекордне значення минулого року. Найбільше за місяць знизилися світові ціни на фуражні зернові – на 5,6%. Таке зниження було обумовлено насамперед різким падінням світових цін на кукурудзу на тлі збільшення обсягів реалізації фермерської продукції в Аргентині та знижувального тиску, що чиниться сезонним збільшенням пропозиції у Сполучених Штатах Америки, де прогнозний обсяг виробництва був переглянутий у бік підвищення. Щодо інших фуражних зернових, то світові ціни на ячмінь також знизилися, тоді як ціни на сорго дещо зросли. Світові ціни на пшеницю в листопаді також знизилися – на 2,4%, в основному в результаті сезонного збільшення пропозиції в Аргентині та Австралії на тлі хороших темпів збиральної кампанії, а також через гостру конкуренцію з боку рф. Індекс цін ФАО на всі види рису, навпаки, у листопаді залишався стабільним внаслідок різноспрямованих цінових тенденцій для різних сортів рису та на різних сегментах ринку.

Середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО у листопаді склало 124,1 пункту, підвищившись на 4,1 пункту (3,4%) порівняно з жовтневим рівнем, після трьох місяців безперервного зниження. Зростання значення цього індексу обумовлено підвищенням світових цін на пальмову та соняшникову олії, що з лишком компенсувало зниження котирувань соєвої та рапсової олій. Світові ціни на пальмову олію в листопаді зросли більш ніж на 6%, що зумовлювалося головним чином збільшенням обсягів закупівель основними країнами-імпортерами, а також сезонним скороченням виробництва в ключових країнах-виробниках. Світові ціни на соняшникову олію також незначно підвищилися, в основному під впливом обсягу імпортних закупівель, що зберігається на стабільному рівні. І навпаки, незважаючи на погіршення видів на врожай сої у Бразилії, світові ціни на соєву олію дещо знизилися внаслідок млявого імпортного попиту у світі, як і світові ціни на ріпакову олію – через збереження великих обсягів пропозиції на світових ринках.

Перегляди: 21