Головна Новини Світові ринки У серпні ФАО зафіксувало зниження індексу продовольчих цін

У серпні ФАО зафіксувало зниження індексу продовольчих цін

У  серпні значення Індексу продовольчих цін ФАО дещо знизилося: скорочення котирувань цукру, м’яса та зернових компенсувало зростання цін на молочну продукцію та олії, повідомляє «ПроАгро Груп» з посиланням на інформацію організації.

Зокрема, у серпні 2024 року значення  індексу становило 120,7 пункту, що трохи нижче за переглянутий липневий показник. Це значення виявилося на 1,1% нижче, ніж у відповідний період минулого року, і на 24,7% нижче пікового рівня у 160,3 пункту, досягнутого у березні 2022 року.

Найбільше минулого місяця знизився індекс цін на цукор – до 113,9 пункту, що на 5,7 пункту (4,7%) нижче за липневий рівень і на цілих 34,3 пункту (23,2%) нижче за відповідний рівень минулого року. Таким чином, цей показник досяг найнижчого значення з жовтня 2022 року завдяки підвищенню прогнозу виробництва цукрової тростини у Таїланді та Індії.

На 0,9 пункту (0,7%) у порівнянні з липнем знизилося й середнє значення індексу цін на м’ясо – у серпні воно склало 119,5 пункту. Однак це все ще на 4,3 пункту (3,7%) вище показника за відповідний період минулого року. Найбільш різке зниження світових котирувань було зафіксовано по м’ясу птиці. Також другий місяць поспіль продовжили знижуватись світові ціни на свинину під впливом млявого імпортного попиту. Ціни на яловичину, навпаки, дещо зросли через зниження чисельності поголів’я забійних тварин в Океанії.

У серпні знизилося й середнє значення Індексу цін на зернові ФАО – до 110,1 пункту, що на 0,6 пункту (0,5%) менше за липневий показник і на 14,9 пункту (11,9%) менше за рівень серпня 2023 року. Світові експортні ціни на пшеницю знизилися, у тому числі через загострення конкуренції між експортерами, зумовленого зокрема конкурентоспроможністю цін на продукцію з Чорноморського регіону, хоча ціни на кукурудзу, навпаки, дещо зросли на опасіннях за врожай зернової у Європейському Союзі та окремих регіонах США, які були охоплені аномальною спекою. Також дещо виросли ціни на рис, однак знизилися на ячмінь та сорго.

Водночас середнє значення Індексу цін на рослинні олії ФАО в серпні склало 136 пунктів, що на 1 пункт (0,8 %) вище за його липневий рівень і є найвищим показником з січня 2023 року. Зафіксований невеликий приріст зумовлений насамперед підвищенням світових цін на пальмову олію, яка з лишком компенсувала зниження котирувань соєвої, соняшникової та ріпакової олії. А найбільше зростання у серпні продемонстрував індексу цін на молочну продукцію, середнє значення якого склало 130,6 пункту, що на 2,8 пункту (2,2%) вище за липневий показник і на 16,3 пункту (14,2%) перевищує рівень відповідного періоду минулого року . У серпні світові ціни на всі види молочної продукції зросли, причому найбільш помітно – на сухе незбиране молоко, що обумовлено стрімким збільшенням імпортного попиту на спотові поставки та низьким рівнем запасів в основних регіонах виробництва. Було зафіксовано зростання світових цін на вершкове масло та сухе знежирене молоко, причому котирування вершкового масла досягли історичного максимуму. Світові ціни на сир також зросли, головним чином, під впливом обмеженості запасів і скорочення виробництва сиру в Європі, а також підвищення імпортного попиту на світових ринках.

Перегляди: 0