Головна Війна проти України Війна Росії проти України може спровокувати подальше зростання світових цін на продовольство

Війна Росії проти України може спровокувати подальше зростання світових цін на продовольство

В результаті війни Росії проти України світові ціни на продукти харчування та корми можуть зрости на 8-20%. Це спровокує стрибок числа людей, які недоїдають, у всьому світі.

Про це повідомляє ФАО (Продовольча і сільськогосподарська організація ООН), передає «ПроАгро Груп»

У попередній оцінці вторгнення Росії в Україну ФАО повідомила, що пока неясно, чи зможе Україна збирати урожай під час затяжного конфлікту, а невизначеність також пов’язана з експортом продуктів харчування з Росії.

Росія є найбільшим у світі експортером пшениці, а Україна посідає п’яте місце. Разом вони забезпечують 19% світових поставок ячменю, 14% пшениці і 4% кукурудзи, що становить більше однієї третини світового експорту зернових, додали в організації.

«Ймовірні перебої в сільськогосподарській діяльності цих двох основних експортерів основних товарів можуть серйозно загострити проблему продовольчої безпеки в усьому світі», — зазначив генеральний директор ФАО Цюй Дун’юй.

Індекс цін на продукти харчування досяг рекордного рівня в лютому і ще більше підніметься в найближчі місяці, оскільки наслідки конфлікту відображаються у всьому світі.

За даними ФАО, від 20% до 30% полів, що використовуються для вирощування озимих зернових, кукурудзи та соняшнику в Україні, не будуть засіяні або залишаться неприбраними протягом 2022/23 МР, додавши, що міжнародні санкції можуть перервати російський експорт.

50 країн, у тому числі багато з найменш розвинених країн, залежать від Росії та України на 30% або більше своїх поставок пшениці, що робить їх особливо вразливими, додали у ФАО.

«Глобальне число людей, які недоїдають, може збільшитися на 8–13 мільйонів чоловік у 2022–2023 роках», — заявили у ФАО, додавши, що найбільш помітне зростання буде спостерігатися в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, за яким слідують країни Африки на південь від Сахари.

Перегляди: 5