Головна Новини Ринок України Останній прогноз виробництва зерна в країні має тенденцію до збільшення

Останній прогноз виробництва зерна в країні має тенденцію до збільшення

Аналітики компанії ProAgroGroup переглянули свій попередній прогноз виробництва зерна в країні в бік його збільшення. Так, дощова погода, яка спостерігалась на більшості території країни протягом останнього місяця внесла свої корективи в нашу попередню оцінку як кількості, так і якості вирощеного зерна. Зокрема для пізніх культур, якою є кукурудза, поточні погодні умови виявились вкрай сприятливими, що дало нам підстави збільшити власний прогноз виробництва цієї культури в Україні в сезоні 2018/19 маркетингового року до 30,9 млн тонн. Таке збільшення стало результатом підвищення на 15% оцінки потенційної врожайності кукурудзи.

Варто зазначити, що для ранніх зернових погодні умови були менш сприятливими – дощі затримали збирання врожаю в середньому на 2 тижні. В підсумку в південних регіонах, де зберігалась посуха ми маємо переважно щупле зерно пшениці та ячменю, в той час як в зоні Лісостепу та Полісся зерно дуже вологе, присутнє вилягання посівів та наявність великої кількості хвороб, також частково має місце проростання зерна. Так, станом на 31 липня в зоні Степу після збирання 96% озимої пшениці та 98% озимого ячменю середня врожайність склала лише 31 ц/га та 32,5ц/га, відповідно. Ситуація з ярим ячменем виглядає ще гірше – за підсумками зібраних 87% посівів показник середньої врожайності в регіоні не перевищив 18,3%.

Отже, за нашим оновленим прогнозом від 1серпня поточного року, в країні буде вироблено 24,4 млн тонн пшениці із середньою врожайністю на рівні 37,6ц/га та 7,3 млн тонн ячменю при середній врожайності 31,4 ц/га. Загальний обсяг виробництва зерна в Україні в сезоні 2018/19 маркетингового року оцінюється аналітиками ProAgroGroup у 64,95 млн тонн.

Такі обсяги виробництва зерна дозволять без будь-яких загроз для внутрішнього споживання поставити на зовнішні ринки 15 млн тонн пшениці, 3,8 млн тонн ячменю та більш ніж 23 млн тонн кукурудзи.

Перегляди: 0