Головна Новини Ринок України Неузгодженість фітосанітарних заходів стримує експорт плодово-ягідної продукції з України

Неузгодженість фітосанітарних заходів стримує експорт плодово-ягідної продукції з України

Асоціація “Укрсадпром” заявляє, неузгодженість фітосанітарних заходів з країнами-імпортерами стримує експорт плодово-ягідної продукції з України.

Як повідомляє “ПроАгро” з посиланням на прес-службу компанії, на відміну від основних країн-експортерів, Україна демонструє різкі коливання обсягу експорту і нестабільність поставок.

“Для порівняння, в останні роки експорт плодово-ягідної продукції Польщі становить понад $1 млрд, тоді як для України такий обсяг сягає $150-200 млн, таким чином Україна експортує ушестеро менше плодово-ягідної продукції, ніж її європейський сусід”, – говорять в “Укрсадпромі”.

Асоціація переконана, що узгодження взаємного визнання фітосанітарних заходів надасть можливість налагодити торгівлю, забезпечити соціально-економічний розвиток України, буде стимулом для розвитку галузі садівництва та ягідництва в Україні і допоможе залучати інвестиції в довгострокові сільськогосподарські та інфраструктурні проекти.

Для вирішення проблеми неузгодженості фітосанітарних заходів “Укрсадпром” звернувся до першого віце-прем”єр-міністра – міністра економічного розвитку і торгівлі Степана Кубіва з проханням доручити очолюваному ним міністерству, Міністерству закордонних справ, Державній службі України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів узгодити взаємне визнання фітосанітарних заходів з потенційними країнами-імпортерами для здійснення експорту фруктів, ягід, а також посадкового матеріалу.

Також асоціація звернулася до заступника голови комітету Верховної Ради з питань аграрної політики та земельних відносин Олександра Бакуменка з проханням підтримати позицію галузевого об”єднання і направити відповідне звернення від комітету і народних депутатів до зазначених органів державної влади.

Перегляди: 0