Головна Новини Ринок України В Україні планують вдосконалити процес державної реєстрації сортів рослин

В Україні планують вдосконалити процес державної реєстрації сортів рослин

19 вересня на засіданні Кабінету Міністрів України схвалено три проекти постанов, метою яких є врегулювання та покращення процедури набуття прав на сорти рослин.

Як повідомляє “ПроАгро” з посиланням на прес-службу Мінагрополітики, реалізація цих постанов дозволить створити відкриту та прозору систему реєстрації сортів рослин, що, у свою чергу, забезпечить аграріїв кращими досягненнями вітчизняної та іноземної селекції.

Так, постанова “Про затвердження Порядку ведення реєстру заявок на сорти рослин” визначає механізм ведення Реєстру заявок, який дозволить отримувати незалежну об’єктивну інформацію про нові сорти усім зацікавленим сторонам. Реєстр буде розміщено на офіційному веб-сайті Мінагрополітики у вільному, цілодобовому та безоплатному доступі.

Постанова КМУ “Про затвердження Порядку ведення реєстру патентів на сорти рослин” визначає механізм ведення Реєстру патентів та забезпечить безпечний ринковий обіг насіння та садивного матеріалу.

“Процедура державної реєстрації майнових прав інтелектуальної власності на сорти захистить національного виробника та іноземного інвестора від правопорушень та зловживань у цій сфері. Реєстр патентів також буде на сайті Мінагрополітики”, – зауважили в відомстві.

Постанова “Про затвердження Порядку затребування зразків посадкового матеріалу батьківських компонентів об’єкта заявки” визначає процедуру затребування зразків рослин для проведення експертизи, що, в свою чергу, удосконалить процедуру набуття прав на сорти рослин.

Перегляди: 0