Головна Новини Ринок України Ціни на картоплю в Україні втричі менші, ніж у Грузії

Ціни на картоплю в Україні втричі менші, ніж у Грузії

Стабільно низька ціна на картоплю в останні роки на ринку України змушує багатьох картоплярів відмовлятися від виробництва продукції і шукати більш прибуткові ніші.

Як повідомляє “ПроАгро” з посиланням на EastFruit, різке зростання цін на овочі борщового набору в Україні не торкнувся цін на картоплю, які залишаються найнижчими на пострадянському просторі.

Як зауважують експерти, якісну картоплю в Україні можна купити за $0,12 за кг, в той час як в Грузії фермери продають картоплю в середньому по $0,30-0,34 за кг. При цьому в Україні ціни на картоплю мають тенденцію до зниження, в той час як в Грузії ціни на картоплю зростають.

Зазанчається, що за рік ціни на картоплю на ринку України практично не змінилися. Стабільно низька ціна на картоплю в останні роки на ринку України змушує багатьох картоплярів відмовлятися від виробництва продукції і шукати більш прибуткові ніші.

У сусідній з Україною Молдові ціни на картоплю досягають $0,18 за кг, що практично відповідає рівню оптових відпускних цін на території Європейської частини Росії. При цьому, незважаючи на триваючу прибирання картоплі в Росії, ціни на нього на минулому тижні незначно виросли.

У Польщі ціни на картоплю також незначно виросли за тиждень, досягаючи $0,15 за кг. На даний момент картопля в Польщі вже стоїть на 63% дорожче, ніж роком раніше.

У Таджикистані картопля коштує традиційно дорожче, ніж в Європі – близько $0,22 за кг. Більш висока ціна на бульбоплоди характерна для країн Центральної Азії, оскільки тут існують великі проблеми з насінництвом картоплі та інфраструктурою для зберігання насіння картоплі, враховуючи жаркий клімат і раннє дозрівання.

Перегляди: 1