Головна Новини Ринок України Україна знизила експорт яблук, незважаючи на найбільший врожай і низькі ціни

Україна знизила експорт яблук, незважаючи на найбільший врожай і низькі ціни

У вересні 2018 року Україна експортувала лише 2,4 тис. тонн яблук, що на 8% менше, ніж в вересні 2017 року.

Як повідомляє “ПроАгро” з посиланням на прес-службу Української плодоовочевої асоціації, така динаміка експорту яблук є незадовільною, якщо врахувати рекордний урожай яблука в 2018 році.

За словами головного аналітика УПОА Тетяни Смірнової, незважаючи на рекордно низькі ціни, українські виробники і далі займають занадто пасивну позицію в просуванні експорту.

“Цього сезону лише активна маркетингова позиція може врятувати виробників від утилізації навіть якісного яблука, адже його зараз забагато і в Молдові, і в Польщі, і в інших країнах Європи”, – зауважила вона.

Не зважаючи на сповільнення темпів експорту в вересні, протягом першого кварталу поточного сезону Україна збільшила відвантаження яблук на зовнішні ринки порівняно з тим же періодом попереднього. Всього було експортовано 4,7 тис. тонн яблука, або на 52% більше, ніж протягом липня – вересня 2017 року.

Як зауважив економіст інвестиційного департаменту ФАО Андрій Ярмак, щоб стабілізувати ціну на яблуко, Україні потрібно щомісячно експортувати не менше 10 тис. тонн продукції, а краще 15 тис. тонн.

“Фактично до вересня Україна досить успішно експортувала ранні сорти яблука, які не підлягають зберіганню. Коли ж прийшов час експортувати пізні сорти, що забезпечують понад 90% всього виробництва, фермери виявилися не готовими до цінових реалій та високого рівня конкуренції в Європі”, – сказав він.

Водночас в УПОА вважають, що в жовтні обсяги експорту яблука значно збільшаться, і можуть вперше сягнути 10 тис. тонн. При цьому, згідно з прогнозами аналітиків асоціації, загальний експорт протягом сезону-2018/19 років може скласти 80-90 тис. тонн. Такий обсяг експорту не дозволить стабілізувати ціни, адже надлишок експерти оцінюють в 150-170 тис. тонн.

Тому, не виключено, що ціни будуть лишатися низькими протягом всього сезону. Вже зараз виробникам варто подумати про стратегію утилізації надлишків яблука. Адже ціна на промислове яблуко надто низька, але вона є кращою, ніж витрати на утилізацію. Це підтверджується чергами на заводи з виробництва яблучного концентрату.

“Тож, скоріш за все, виробники концентрату також ввійдуть в наступний сезон з чималими запасами, адже подібна ситуація зараз спостерігається в Польщі, Молдові, Австрії, Німеччині та інших великих країнах-виробниках яблучного концентрату. А це вже може мати негативний вплив на ціни яблучного концентрату протягом всього наступного сезону”, – зауважили аналітики.

Перегляди: 0