Експорт агропродовольчої продукції з України у січні-червні 2018 року залишився майже на рівні минулорічних показників за відповідний період і склав близько $13 млрд.
Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Інституту аграрної економіки, частка експорту агропродовольчої продукції в загальному експорті України за результатами дев”ять місяців 2018 року продовжує перевищувати 37%.
Визначальні позиції у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту традиційно посідають кілька груп сільськогосподарської продукції.
Найбільші за вартісними обсягами – $4797 млн д- зарубіжні поставки зернових культур.
Експорт олії, в основному, соняшникової, склав $3130 млн. Насіння олійних, в основному завдяки ріпаку та сої, на ринку країн світу було продано на суму $1339 млн.
Макухи вітчизняні аграрії експортували на $594 млн, а м’ясопродуктів, переважно за рахунок м’яса птиці – на $479 млн. Сукупна частка цих видів продукції становить близько 80% вартісних обсягів вітчизняного аграрного експорту.
Водночас за січень-вересень 2018 року проти торішніх показників за відповідний період зросли обсяги експорту в натуральному виразі цілої низки продуктів харчування.
Зокрема, майже на третину (+28%) – з 64 тис. тонн до 82 тис. тонн – збільшилися зарубіжні поставки яєць.
Обсяги експорту яблук і груш зросли більш, ніж утричі проти показників за січень-вересень 2017 року – з 9 тис. тонн до 29 тис. тонн. Ріпакової олії експортували 101 тис. тонн проти 53 тис. тонн за дев’ять місяців торік.
У січні-вересні 2018 року зросла вартість експортних поставок м’яса птиці – з $295 млн до $381 млн, а також волоських горіхів – з $39 млн до $69 млн, що було зумовлено переважно зростанням цін на згадані види агропродукції.