Головна Новини Ринок України В Україні продовжує знижуватись вартість ранньої капусти

В Україні продовжує знижуватись вартість ранньої капусти

Після чергових змін в цінах, на цьому тижні, вартість ранньої білоголової капусти в Україні опустилась нижче рівня цін минулого року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Інфо-Шувар“, пропозиція імпортної ранньої капусти на ринку України почала збільшуватись ще в другій половині березня, коли країна почала імпортувати її з Македонії та Узбекистану.

До кінця березня ціни на продукцію знижувались дуже повільно, до того ж, їх рівень залишався на 15-20% вищим від рівня цін ранньої капусти в 2018 році.

На початку квітня ситуація почала змінюватися дуже швидко, за перший тиждень цього місяця ціни на імпортну ранню капусту в Україні впали на 45%, при цьому, головне просідання ціни було пов’язане із збільшенням відносно дешевої ранньої капусти виробництва Узбекистан.

“Поточний сезон створив дуже сприятливі умови для налагодження бізнес-зв’язків між українськими трейдерами та виробниками Узбекистану. Початок співпраці розпочався ще на початку зими із поставок цибулі, а вже в кінці березня деякі українські продавці почали працювати із узбецькою ранньою капустою. Узбецька капуста сьогодні помітно дешевша від капусти виробництва Македонії і це, напевно, її головна перевага. По якісних показниках капуста виробництва Македонії все ще виграє, хоча, продавці все одно вимушені знижувати ціни під впливом загального збільшення імпорту. Вже за кілька днів, ми очікуємо появу української капусти на ринку, зазвичай, після цього, ціни починають знижуватись ще швидше, а обсяги імпорту, відповідно, скорочуватися”, – зауважила керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар” Тетяна Гетьман.

За даними “Інфо-Шувар”, сьогодні на майданчику для торгівлі з автомобілів та в терміналі “Овочі та фрукти” ринку “Шувар” пропонується капуста виробництва Македонії по 33-34 грн/кг (1,1-1,13 євро/кг), пропозиція капусти виробництва Узбекистан є значно меншою, а ціни на цю продукцію формуються в діапазоні 25-28 грн/кг (0,83-0,93 євро/кг). Оператори ОРСП “Шувар” сподіваються, що найближчими днями просідання ціни дещо сповільниться, а, напередодні Великодніх свят, взагалі не виключають зростання вартості ранньої капусти.

Перегляди: 0