Головна Новини Ринок України Україна в січні-лютому 2019 року стала другим найбільшим імпортером цибулі в Європі

Україна в січні-лютому 2019 року стала другим найбільшим імпортером цибулі в Європі

Україна в січні-лютому 2019 року, несподівано для більшості учасників овочевого ринку, стала другим найбільшим імпортером цибулі в Європі, поступившись лише Великобританії.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на EastFruit, у світі за цей період лише п’ять країн імпортували більше цибулі ріпчастої, ніж Україна: США, Малайзія, Японія, Шрі-Ланка і вже згадана Великобританія.

Так, за перші два місяці 2019 року в Україну було завезено 34,2 тис. тонн цибулі – більше, ніж в Німеччину – іншого традиційного лідера в ЄС щодо імпорту цибулі. Це був рекордний обсяг імпорту цибулі в Україні в історії.

“Цікаво відзначити, що раніше найбільший імпортер цибулі регіону, яким традиційно була Росія, в світовому рейтингу опинився в цей раз лише на 16 місці з імпортом на рівні 13,3 тис. тонн за два місяці”, – йдеться у повідомленні.

Імпорт цибулі в Україну в січні-лютому 2019 року в порівнянні з тим же періодом минулого року виріс в 6 тисяч разів, що було результатом аномальних погодних умов, які привели до скорочення врожайності цибулі, а також декількома поспіль невдалими для овочівників України сезонами вирощування, коли надлишок цибулі на ринку країни тиснув на ціни і виробники несли збитки. В результаті площі під цибулею під урожай 2018 року суттєво скоротилися. Менші площі при рекордно низьку врожайність і забезпечили настільки істотне зниження виробництва. Аналогічна ситуація склалася на ринку цибулі ЄС, яка особливо гостро відчувалася в Голландії.

“Не дивлячись на рекордно високі ціни на цибулю в Україні в даний момент, існує реальна загроза нового цінового шоку вже в наступному сезоні, тому що насіння цибулі закуплене виробниками в рекордних кількостях не тільки в Україні, але і в інших країнах регіону”, – говорить економіст інвестиційного департаменту ФАО Ярмак Андрій.

За його словами, активний експорт цибулі з Казахстану, Узбекистану, Таджикистану та інших країн регіону, а також високі ціни на цибулю в Грузії та Молдові вже привели до зростання інтересу до його вирощування. До нас стали активно звертатися інвестори з цих країн, які раніше взагалі не займалися сільському господарством, але зараз виявляють зацікавленість в тому, щоб інвестувати кошти у вирощування цибулі.

У перші два місяці 2019 року основними постачальниками цибулі в Україні були Узбекистан і Казахстан, на які припало 86% всього імпорту. Також значні обсяги цибулі були ввезені з Киргизстану, Вірменії, Нідерландів, Білорусі, Таджикистану, Єгипту і Польщі. З цих країн, тільки Нідерланди поставляли цибулю в Україні в той же період 2018 року.

Перегляди: 0