Головна Новини Ринок України Імпортери цибулі стурбовані можливим обвалом ціни на ринку України

Імпортери цибулі стурбовані можливим обвалом ціни на ринку України

Комерційні партії першої озимої цибулі від українських виробників продукції не перевищують 5-10 тонн, втім, і цього приводу стало достатньо для занепокоєння імпортерів, які продовжують завозити ранню цибулю з Узбекистану та Єгипту.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на “Інфо-Шувар”, поява першої цибулі може спровокувати доволі швидке зниження ціни і трейдери в такий ситуації ризикують більше, ніж хто-небудь.

За даними “Інфо-Шувар”, сьогодні на найбільшому в Західній Україні гуртовому ринку ОРСП “Шувар” у Львові пропонується найбільший асортимент ріпчастої цибулі. На майданчику присутня імпортна цибуля врожаю 2018 року. Якість такої продукції є дуже неоднорідною, і ціни, відповідно, дуже різні – цибуля задовільної якості коштує 15-20 грн/кг (0,52-0,69 євро/кг), а продукція низької якості розпродається в 2 рази дешевше. Слід відмітити, що ще місяць тому ціни були на 30-40% вищими.

Поряд із минулорічною цибулею, на майданчику “Шувару” пропонується імпортна молода цибуля. Продукція від виробників Узбекистану коштує, в середньому, 20 грн/кг (0,52-0,69 євро/кг), за такою ж середньою ціною продається і цибуля, завезена із Єгипту.

За даними “Інфо-Шувар”, фермери Півдня першу озиму цибулю сьогодні доволі успішно продають з господарств по 18-19 грн/кг (0,62-0,65 євро/кг).

“За досвідом попередніх сезонів, поява ранньої вітчизняної цибулі на ринку започатковує стійкий тренд до зниження ціни. В минулому році, завдяки досить теплій весні, визрівання ранньої цибулі було пришвидшеним, тому ціни на неї з середини травня і до середини червня встигли знизитися з 15-16 грн/кг (0,4-0,5 євро/кг) до 10-11 грн/кг(0,3-0,4 євро/кг). Але поточний сезон більше подібний до 2017 року,тоді теж була затяжна весна, в середині травня рання цибуля коштувала 20-22 грн/кг (0,6-0,7 євро/кг), а до середини червня ціни на неї впали до 9-10 грн/кг (0,3-0,4 євро/кг)”, – зауважила керівник департаменту “Аналітика” ОРСП “Шувар” Тетяна Гетьман.

Перегляди: 0