Головна Новини Ринок України Пропозиція і вартість молочної сировини в України знижуються

Пропозиція і вартість молочної сировини в України знижуються

Український ринок молочної сировини зараз досяг свого цінового дна. Пропозиція сировини в травні не зросла, підтверджується також істотне зниження надходження молока від господарств населення.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на infagro.com.ua, ферми теж поки що демонструють негативні показники виробництва і реалізації, а й поголів’я в сільгосппідприємствах знову різко знижується.

Офіційні цифри виробництва молока, які опублікував Держстат за підсумками чотирьох місяців року, фіксують загальне зниження виробництва молока на 2,7% (-3,4% по населенню і 0% по сільгосппідприємствах). Але, якщо взяти окремо цифри за квітень, то зміни до квітня минулого року виявляються більш істотними: -3% (-3,5% по населенню і -1,5% по сільгосппідприємствах).

Головним фактором, що впливає на молочну промисловість, є все таки надходження молока на переробку. Згідно з розрахунками Інфагро, скорочення обсягів молока на переробку щодо минулого року становить -7,2% (-20% по населенню і -2,5% по сільгосппідприємствах). Якщо розтягнути різницю на чотири місяці, то в середньому добове надходження молока на переробку вийде на 700 тонн/день менше, ніж минулого року. Це еквівалент потужності кількох великих молочних заводів.

Сировину недоотримують передусім виробники сирного продукту, обсяги випуску якого помітно впали в порівнянні з минулим роком. Можливо, це і непогано, оскільки експорт сирного продукту з березня обмежений, а на тих ринках, де український товар затребуваний, ціни непривабливі.

Знизився також випуск СЗМ і масла, але це скоріше через те, що оператори переключилися на виробництво більш вигідного СНМ. Виробництво свіжих молокопродуктів залишається прибутковим. Обсяг іх виробництва продовжує зростати. Виробники свіжих молочних продуктів дають привабливу для сільгосппідприємств закупівельну ціну на сировину.

“Сировинний ринок України втратою обсягів експорту компенсував зниження пропозиції сировини. В цілому, це згладило волатильність – закупівельні ціни залишалися відносно стабільними, без різких коливань”, – зауважили експерти.

Перегляди: 0