Головна Новини Ринок України У 2019 році площі під малиною та її виробництво в Україні скоротяться

У 2019 році площі під малиною та її виробництво в Україні скоротяться

Площі під малиною в Україні в 2019 році вперше за тривалий час скоротяться, а її виробництво може знизитися.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Української плодоовочевої асоціації (УПОА), це пов’язано з тим, що в 2018 році виробництво малини в більшості господарств вже було відверто збитковим.

“Коли в 2017 році оптові ціни на малину в Україні обвалилися в два і більше разів, це стало справжнім шоком для садівників. Вже тоді багато говорили про невигідність вирощування малини та про плани розкорчування плантацій, однак, по факту, попит на саджанці малини продовжував зростати, а площі розширюватися. Адже при ціні в 18-20 грн/кг малини в 2017 році (еквівалент 71 цент США за кг), виробництво залишалося досить вигідним за умови дотримання мінімальних вимог до технологій”, – зауважив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

“Тому не дивно, що ціни на малину знову впали вже в 2018 році, хоча, чомусь, для садівників це знову стало несподіванкою. У 2018 році багато продавали малину навіть по 8-10 грн/кг (33 цента за кг), що приблизно дорівнювало витратам на прибирання. При цьому, що цікаво, заморозчики продавали ягоду на експорт за такою або навіть вищою ціною, ніж роком раніше, а наші заклики до налагодження виробництва малини для експорту в свіжому вигляді і до розширення потужностей з заморожування, так і залишилися не почутими. Потужності з заморожування були абсолютно неадекватними потребі, тому фермерам нічого не залишалося, як погоджуватися на таку низьку ціну”, – додав він.

Перегляди: 0