Головна Новини Ринок України В Україні презентовано новий стандарт на пшеницю

В Україні презентовано новий стандарт на пшеницю

В Україні презентовано новий стандарт ДСТУ 3768:2019 “Пшениця. Технічні умови”, який вводиться в дію 10 червня 2019 року – до початку 2019/20 маркетингового року.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Мінагрополітики, одночасно скасовується стандарт ДСТУ 3768:2010 “Пшениця. Технічні умови.

Стандарт є обов’язковим. Серед основних змін – скорочення загальної кількості класів зерна пшениці м’якої. Загалом є чотири класи, з яких три призначаються для використання на продовольчі потреби, один – на непродовольчі цілі, а також для торгівлі (експорту).

Зерно, яке не відповідає жодному класу, визначається як нестандартне з можливістю доведення до кращих категорії за допомогою відповідних технологій підробітку. Також у новому стандарті змінилось визначення класоутворюючих показників та параметрів якості зерна.

Від представників компаній переробної галузі, які займаються виробництвом борошна хлібопекарського та хлібобулочних виробів, особлива увага надається показникам, пов’язаним з хлібопекарськими властивостями зерна – вмістом білка, клейковини.

Уперше до стандарту, пропонується ввести показник вмісту зерен, пошкоджених клопом-черепашкою, а у якості рекомендованого – значення сили борошна.

Мінагрополітики та Держпродспоживслужба рекомендують суб’єктам господарювання, які здійснюють приймання, зберігання, переробку, відвантаження зерна пшениці урожаю минулих років, які зараз зберігаються, але будуть відвантажуватися в 2019/20 МР, до початку заготівлі зерна урожаю 2019 року всі партії зерна урожаю попередніх років повинні бути переважені (проінвентаризовані), а результати оформлені актами зачистки.

Не рекомендується об’єднання особових рахунків зерна нового й старого врожаїв, які не були переважені (проінвентаризовані). Водночас допускається об`єднання партій зерна врожаю попередніх років, однорідних за якісними показниками (станом вологості та засміченості, іншими класоутворюючими показниками якості), крім зерна, закладеного в державний реєстр.

Не підлягають об’єднанню партії “здорового” зерна врожаю поточного року із зерном врожаю попередніх років, що піддавалося фумігації або самозігріванню.

Перегляди: 0