Головна Новини Ринок України 97% аграріїв не можуть вчасно оформити ліцензії на пальне

97% аграріїв не можуть вчасно оформити ліцензії на пальне

97% фермерів України не можуть вчасно оформити ліцензії на пальне, оскільки не мають повного комплекту документів.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на Економічну правду”, до 1 липня аграрії повинні були отримати ліцензії на зберігання пального на своїй території. Для цього їм треба отримати мінімум 16 дозволів у п’ятьох структурах. На порушників чекають штрафи від 500 тис. грн до 1 млн грн. Штрафи планувалося ввести з 1 липня, однак Верховна Рада відтермінувала каральну частину до 1 січня 2020 року.

Зазначається, що ліцензія видається на п’ять років. Для її отримання потрібно взяти дозвіл на початок виконання робіт підвищеної небезпеки, якими є зберігання, транспортування горючих рідин, маса котрих дорівнює або перевищує 5 тис. тонн.

Для отримання цього дозволу фермер має подати до Держпраці висновок експертизи про стан охорони праці та безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання, а чиновники повинні підтвердити спроможність компанії виконувати небезпечні роботи.

Проте фермери, які протягом року отримують менше 10 тис. куб м пального, можуть зіткнутися з труднощами при отриманні дозволу на початок виконання робіт підвищеної небезпеки, а відтак – і ліцензії на зберігання пального.

Висновок експертизи, що надається до територіального органу Держпраці, коштує 8−25 тис. грн. Про вартість обладнання, яке потрібно встановити, аграрії поки нічого не знають: усі зайняті паперовою роботою.

“До цього руки ще не дійшли. Сподіваємося, восени парламент скасує ліцензування. На нашу думку, в цьому нема жодного сенсу”, – розповів представник одного з агрохолдингів.

Перегляди: 0