Головна Новини Ринок України “Укрхлібпром” заявляє про брак жита для виробництва хліба

“Укрхлібпром” заявляє про брак жита для виробництва хліба

Дисбаланс попиту та пропозиції продовольчого жита на внутрішньому ринку призвів до коливання цін на окремі види хлібобулочної продукції.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на повідомлення АМПУ, про це зауважив голова ради об’єднання “Укрхлібпром” Олександром Васильченко.

“Ціна на житнє борошно з початку поточного року зросла більш ніж удвічі – до 11 тис. грн/т, а всього за п’ять місяців 2019 ціни на хліб житній та житньо-пшеничний зросли в середньому на 7-8%”, – заявив він.

На його думку, сьогодні в Україні досить сучасних потужностей для виробництва продукції з твердих сортів пшениці (макаронні вироби).

“У той же час відсутність посівів такого сорту пшениці в країні стримує розвиток здорової конкуренції продукції власного виробництва з високою доданою вартістю”, – говорить Васильченко.

Він зазначив, що на нинішньому етапі в Україні залишається неврегульованим порядок взаємодії виробників хліба і хлібобулочних виробів з торговими мережами по продукції з вичерпаним терміном реалізації, зокрема відсутня фінансова відповідальність торгових мереж за повернення цієї продукції.

“Необхідно переглянути стандарти на пшеницю в частині показників вмісту в ній клейковини і білка, що гарантувало б відповідні хлібопекарські властивості борошна для виробництва хліба високої якості”, – голосив він.

Олександр Васильченко звернув увагу, що для вітчизняного ринку хліба та хлібобулочних виробів характерний високий рівень конкуренції. Частка пропозиції з боку шести найбільших суб’єктів господарювання на внутрішньому ринку не перевищує 40%, а виробничі потужності хлібопекарської галузі не використовуються в повному обсязі.

Перегляди: 0