Головна Новини Ринок України В Україні зменшилась вартість закупівлі живця свиней

В Україні зменшилась вартість закупівлі живця свиней

За результатами торгів попереднього тижня ціни на свиней забійних кондицій в Україні послабилися на 1,5-2 грн/кг.

Як повідомляє “ПроАгро Груп” з посиланням на прес-службу Асоціації “Свинарі України”, внаслідок цього діапазон закупівельних цін “посунувся” у бік пониження: протягом 27-го тижня закупівлю живця свиней здійснювали в межах 43-45 грн/кг, а реалізація за цінами, що виходять за межі цього діапазону, зустрічалася епізодично.

Зсув цін на свинину представники м’ясопереробних підприємств пояснюють слабкою реалізацією унаслідок пониження споживчої активності. Так, переробники відзначають, що пропозиція свиней на забій більш ніж достатня, тоді як збут погіршився на 10-15% як порівняно з плановими показниками, так відносно аналогічного періоду минулого року.

Вожночас відзначається послаблення продажів не тільки свіжої та охолодженої свинини, а й ковбас та інших м’ясних виробів. Слабший попит на м’ясо пов’язують з низкою причин: спекотні погодні умови та розпал сезону фруктів, ягід та городини стимулює переглянути раціон, а період відпусток та канікул “прорідив” споживачів м’яса у містах.

З огляду на такі обставини закупівельники не бачать передумов для підвищення цін найближчим часом. Так, частина з них вважає, що рівень закупівельних цін продовжить низхідний рух. Зокрема, опитування представників Асоціації “М’ясної галузі” показало, що наступного тижня більшість учасників галузевого об’єднання планують закуповувати живець по 42-44 грн/кг.

З іншого боку частина переробників впевнена, що подальше послаблення цін не матиме позитивного впливу на реалізацію через практичну нееластичність попиту кінцевого споживача до зміни ціни на полицях торгівельних мереж. На їх думку, стабілізація цін була б зручнішою для усіх учасників ринку живця.

Нагадаємо, що безпрецедентно тривалий період відносної стабільності закупівельних цін спостерігався минулого літа. Тоді середній рівень цін на свиней забійних кондицій коливався в межах 44-46 грн/кг упродовж червня-серпня.

Перегляди: 0